H.265 er fremtidens videoformat

Halvparten så store filer, like god kvalitet.

Sony er blant TV-produsentene som har annonsert TV-er med UHD (4K)-oppløsning. Men foreløpig er det lite innhold å velge mellom. Det kommer sannsynligvis til å endre seg raskt, takket være H.265-formatet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Sony er blant TV-produsentene som har annonsert TV-er med UHD (4K)-oppløsning. Men foreløpig er det lite innhold å velge mellom. Det kommer sannsynligvis til å endre seg raskt, takket være H.265-formatet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full HD er 2012. Nå er det 4K eller Ultra High Definition (UHD) som gjelder. Det er altså skjermoppløsning vi snakker om, først og fremst på kommende TV-er, men også på store dataskjermer.

Firedobling i pikseltettheten

Oppløsningen er hele fire ganger høyere enn full HD, eller rundt 3840 x 2160 piksler. Selv på svære TV-er er det snakk om en utrolig pikseltetthet, med tilhørende sylskarpe bilder. Tenk deg en 50-tommer med åtte millioner piksler mot dagens to millioner, og du skjønner hva vi sikter til.

Under årets CES-messe i Las Vegas viste alle de store TV-produsentene kommende TV-modeller med UHD, og det finnes allerede noen TV-er i enkelte markeder med denne oppløsningen. Foreløpig er utvalget meget begrenset, og prisene svært høye.

Les også: Derfor er UHD-TV-en fra LG et lite smart kjøp

Nytt format tvinger seg fram

Det er ikke bare få TV-er å velge mellom, det er også forsvinnende lite UHD-materiale å oppdrive, hvis vi ser bort fra digitalbildesamlingen din. Enkelte Blu-ray-spillere kan riktig nok skalere opp HD-video til UHD-oppløsning, men det blir ikke det samme som ekte vare. Dessuten krever eksisterende videoformater svært høy båndbredde i UHD-oppløsning.

Dette er bakgrunnen for h.265, som ble annonsert i august i fjor, og som nettopp er blitt godkjent for bruk av ITU (The International Telecommunications Union). Dette er navnet på en ny videokodek, etterfølgeren til dagens meget utbredte h.264-kodek.

h.265 skal sørge for at du i fremtiden får se favorittprogrammene dine med en ekstrem skarphet, selv på svære TV-er. Foto: Bjørn Eirik Loftås
h.265 skal sørge for at du i fremtiden får se favorittprogrammene dine med en ekstrem skarphet, selv på svære TV-er. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Halvparten så store filer

h.265 skal være inntil dobbelt så effektiv som h.264. Det betyr at den krever halvparten så mye båndbredde, uten at det går utover kvaliteten. Dette er svært sentralt for TV-selskapene, kringkasterne og linjebærerne, som alltid må ta i betraktning at båndbredden utgjør en knapp faktor, ikke bare for dem, men også forbrukerne.

For fjernsynssendinger er ikke lenger bare forbeholdt fjernsynsapparater, men også PC-er, mobiler og nettbrett. Slik bruk er ventet å øke kraftig i tiden som kommer.

Minst like viktig som UHD er nemlig muligheten å kunne streame video i full HD til mobilen over mobilnettet. Dette vil være fullt mulig når H.265-formatet tas i bruk. Det kan skje allerede i år, ifølge Engadget.

Flere saker om ny teknologi