H.264 - hva er det?

Ikke hørt om H.264 eller AVC før sier du? Vel, det er nok bare å lære seg litt om denne kodeken først som sist, for det ser ut til å være en av de tingene du ikke slipper unna.

Et kjært barn har mange navn. En sak som allerede har mange navn lenge før den har rukket å bli kjær er H.264, også kalt MPEG-4 Part 10 eller AVC (Advanced Video Coding). H.264 er altså en kodek for video, og kommer etter all sannsynlighet til å bli det neste store innen digital videoteknologi.

"Ny" kodek inn i varmen

Ettersom ukomprimert video tar fryktelig mye plass, har det siden videofilenes morgen vært en pågående kamp mellom bildekvalitet og filstørrelse. I denne kampen har også kodekene (KOmprimerer/DEKomprimerer) stått sentralt, med den viktige oppgaven å bygge ned og opp igjen videofiler for å spare plass.

Digital kabel- eller satelitt-TV må komprimeres. Jo mer komprimering, jo flere kanaler blir det plass til.
Digital kabel- eller satelitt-TV må komprimeres. Jo mer komprimering, jo flere kanaler blir det plass til. Vis mer

For å gjøre en enkel sammenligning kan du prøve å se for deg en film som et stort skap fra en ledende møbelkjede. Før lagring og transport fjernes all luft og annet som tar unødig plass, slik at du ender opp med fine, flate pakker, pluss en uforståelig bruksanvisning. Akkurat sånn er det med komprimert video også. En kodek tar et erfarent blikk på bruksanvisningen og bygger opp skapet.. eh.. videofila fra flatpakka tilstand, slik at den kan vises på TVen, dataskjermen, den håndholdte spilleren din eller andre egnede steder.


Det finnes mange kodeker, og noen er helt klart mer utbredt enn andre. MPEG-2 for eksempel brukes i DVD, mens DivX er godt utbredt blant Internetts filmentusiaster. H.264 er altså en relativt ny kodek som i løpet av året vil få skikkelig innpass i det gode selskap - takket være at DVD-formatet får to ikke så rent lite omtalte høyoppløselige arvtakere i Blu-ray og HD-DVD.

HD-streaming over ADSL?

For at en ny kodek skal ha livets rett må den naturlig nok være bedre enn eksisterende kodeker. Om det ser det ikke ut til å være noen tvil, spesielt om vi ser på egenskapene for å streame video. For at dagens MPEG-2 skal kunne levere høykvalitets video i HD-format snakker vi om en hastighet på 15-20 Mbps - eller mer. H.264 med samme bildekvalitet vil klare seg med så lite som 8 Mbps, og det er ikke veldig lenge før dette er helt vanlig båndbredde for et standard bredbåndsabonnement i de tusen hjem.

H.264 skalerer også lett videostørrelsen, slik at streaming til mindre enheter, som for eksempel mobiltelefoner, vil bli uproblematisk. Det er forventet at H.264 blir hovedkodeken for streaming over 3G-nettverkene.


Utbredt støtte - også for PC-brukere

iPod Video har støtte for H.264
iPod Video har støtte for H.264 Vis mer


For å slå gjennom kreves likevel litt mer enn bare at den er bra. Kodeken må også ha støtte i kommende maskin- og programvare. Dette har hittil vært et problem, men nå ser vi at det virkelig løsner for H.264. Blant annet har ATI nå en stund skrytt av at de med sin videoløsning Avivo har full maskinvare-akselerert H.264-dekoding for sine grafikkort i X1x00-serien. Nå kommer også nVidia løpende etter med dette i de siste beta-driverne for GeForce 6 og 7-seiene.

Apple har på sin side lagt inn støtte for H.264 i både Mac OS X (Tiger) og QuickTime 7, pluss 5. generasjons iPod.

Men kanskje aller viktigst er det at H.264-støtten er obligatorisk i formatene HD-DVD og Blu-ray disc, som kommer senere i år. I tillegg er H.264 også en godkjent standard for digitalt fjernsyn i Europa, og på vei til flere andre deler av verden, både innen vanlig og HD-TV.

Krever sitt

Den økte komprimeringen setter på sin side store krav til maskinvaren som brukes. Faktisk er det ikke mulig for en vanlig PC-prosessor alene å dekode fullt HD-format! Den trenger altså hjelp til akselerasjon ved maskinvare, som for eksempel et grafikkort som støtter dette.

Men ingen grunn til panikk - ennå. De færreste av oss trenger å umiddelbart løpe i butikken for å shoppe nytt grafikkort på grunn av dette, men dersom du snart skal gå til innkjøp eller bygge stue-PC for å ha i noen år, kan det være en god ide å tenke litt fremover.

Med den massive utbredelsen av H.264-støtte vi har sett det siste året, er det ingen grunn til å se på dette som en døgnflue.

Les også HDTV i USA - noe vi kan glede oss til?