FLERE MODELLER: Vi har testet PC-brillene uten styrke, som koster mellom 750 og 1.500 kroner. Foto: Per Ervland
FLERE MODELLER: Vi har testet PC-brillene uten styrke, som koster mellom 750 og 1.500 kroner. Foto: Per ErvlandVis mer

Gunnar Optiks Eyewear

PC-brillene holder ganske enkelt ikke det de lover, er vår konklusjon.

Vil du spille lenger, jobbe hardere og holde bedre fokus? PC-brillene fra Gunnar lover deg alt dette, og enda mer. Med disse brillene skal du kunne se frem til en bedre hverdag foran skjermen. Men er det hold i påstandene fra brilleprodusenten?

Fire medlemmer av DinSide-redaksjonen har prøvd ut brillene. Vår konklusjon samsvarer ikke helt med disse lovnadene.

Les også: Denne smarttelefonen har bedre skjerm enn iPhone 4

Dette lover de

Gunnars.no kan man lese om de mange fordelene ved å bruke disse PC-brillene - som skal gi deg ikke mindre enn en helt ny visuell opplevelse.

I tillegg listes det opp en rekke fordeler, og det høres uten tvil lovende ut. Unngå å få tørre øyne. Reduser øyeanstrengthet, øyetretthet og hodepine. Opplev økt kontrast, bedre optisk oppløsning og mindre gjenskinn fra skjermen, og oppnå visuell utholdenhet.

Den store visuelle opplevelsen uteble for samtlige fire testere, som slett ikke var overbevist over nytten ved å bruke brillene foran PC-skjermen.

Hver av oss har prøvd ut brillene på jobb en helt vanlig arbeidsdag. Vi har prøvd tre forskjellige modeller av brillene, alle med samme type glass.

Les også: Bildekvalitet og design gir terningkast seks

INGEN STOR OPPLEVELSE: Ingen av de fire i DinSide-redaksjonen som prøvde PC-brillene fra Gunnar, ble fristet til å bruke brillene videre. Foto: Per Ervland
INGEN STOR OPPLEVELSE: Ingen av de fire i DinSide-redaksjonen som prøvde PC-brillene fra Gunnar, ble fristet til å bruke brillene videre. Foto: Per Ervland Vis mer


Mer plagsomt enn nyttig

Etter kort bruk av brillene påpeker samtlige brilletestere at det blir noe bedre kvalitet på skjermbildet, takket være en liten forstørring. En av brukerne påpeker at denne gevinsten er så liten at det ikke frister å bruke brillene videre. Dessuten er det enighet om at dette går over til å bli anstrengende etter lengre tids bruk av brillene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere timers bruk påpeker tre av fire testere at brillene ikke gir merkbare forbedringer, og at det tvert imot er slitsomt for øynene å bruke disse foran skjermen. Det er også vanskelig å si om øynene blir mindre tørre med enn uten bruk av brillene.

Jobber man mye med grafikk og bildebehandling, kan det i tillegg være problematisk med de gule brilleglassene. To av våre fire testpersoner påpeker at gulfargen gjør fargeforvregningen alt for ekstrem - og hemmer bildebehandlingen.

Er man opptatt av å se bra ut, er dette nok en grunn til å droppe PC-brillene fra Gunnar. Alle som observerte oss med brillene på, konkluderte med at dette var nerdebriller - med stor N.

Les også: Nå kommer WiMP med iPAD-applikasjon

Skeptisk til briller uten styrke

Ifølge øyelege Per Nordal ved Øyesenteret i Oslo anbefales såkalte skjermbriller vanligvis til de som har alderssyn med behov for forskjellig brillestyrke for nær og avstand, dette gjelder som oftest de over 45 år. Da er det snakk om en skjermbrille med styrke.

- Skjermbriller uten styrke er jeg generelt noe skeptisk til. Jeg tror de fleste som ikke har behov for brille på nært hold, har det best uten skjermbriller, sier Nordal.

Han sier videre at et gult filter på glassene er kjent for å være behagelig for øynene og noe kontrastfremmende, men har likevel begrenset tro på denne typen PC-briller.

- Disse brillene har en anelse styrke som forstørrer noe og en farge på glassene som nok gjør den behagelig for mange. Som øyelege har jeg begrenset tro på slike briller uten styrke, og er usikker på om den vil ha en nyttefunksjon i lengden, understreker Per Nordal.

Les også: Ikke kjøp denne - for tung og tykk