Guide til ny Windows

Ny og frisk datamaskin? Løsningen kan være såpass enkel som å installere Windows på ny, og denne lille guiden tar deg gjennom hele prosessen.

En eller annen gang innser du at din gode, gamle Windows-PC trenger en overhaling av selve operativsystemet. Kanskje har den pådratt seg en eller annen infeksjon, eller bare har blitt treigere med alderen. "Reinstallere Windows" kan også være en vidunderkur for uforklarlige problemer. Du er uansett ikke den første som vil gi datamaskinen en ny, frisk start.

POPULÆRT: Mål hvor raskt nettet ditt er akkurat nå

Databrukere som har vært i gamet en stund sitter inne med ganske så mye kunnskap, og tar ofte for gitt at andre kan det samme. Her er kanskje vi i redaksjonen ikke helt uten skyld. Ofte nevner vi ting i artikler og guider som det er lett å tro at "alle kan", men det trenger jo ikke være tilfelle. Å laste ned og installere et program, rippe en CD, søke på Internett eller formatere en harddisk er faktisk ikke hverdagskost for alle av våre lesere.

Så når noen sender oss en epost og ønsker å vite hvordan en slik installasjon av Windows egentlig gjøres, er det for oss en gyllen sjanse til å involvere enda flere mennesker i installeringens intriger.

Hvis du ikke har skjønt det: dersom du er en av dem som allerede kan alt om installering har du nok ikke så veldig mye å hente i denne artikkelen.

>> Les også: Triksene som gjør Windows raskere

Guide til ny Windows

  1. Trinn for trinn


Installasjon - mye av det samme

Vi kommer her til å ta for oss installering av Windows XP. Vista har et mer snasent grensesnitt, men fungerer i prinsipp på samme måte. Vi er i det minste nokså sikre på at dersom du klarer å installere XP klarer du også Vista. Så lenge du klarer å følge instruksjonene på skjermen kommer du langt.

For ordens skyld vil vi si fra at også installasjonen av andre operativsystemer mer eller mindre følger samme lest. Vil du for eksempel installere Ubuntu i stedet greier du nok det også!

Guide til ny Windows39 minutter? Nåja, på nyere datamaskiner går det langt raskere når vi først har kommet så langt...

Installering av et operativsystem er egentlig en nokså enkel og rett frem prosess i "våre dager". Relativt moderne datamaskiner - og du trenger som regel en slik dersom du skal kjøre XP eller Vista tilfredsstillende - kan som regel uten større problemer starte installeringsprosessen fra CD eller DVD når PCen booter (starter opp).

På neste side starter vi på moroa, og går gjennom prosessen trinn for trinn. Men først, noen gode råd:

1. Sett av tid. Du kommer til å bruke litt lenger tid enn beregnet. Det er fordi tiden går så fort når du har det moro! :-)

2. Er du sylfersk kan du kanskje låne en datavenn for anledningen, en som kan peke deg i riktig retning om nødvendig.

3. Ikke vær redd for å prøve deg fram. Prøving og feiling er en anerkjent metode å lære på.

Bla om for å komme videre -->