Guide til grønn PC-bruk

At den globale oppvarmingen er menneskeskapt er de fleste forskere nå enige om, og det er opp til hver enkelt av oss å gjøre en liten innsats. Her er tipsene som gir deg en grønnere IT-hverdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et halvt års tid siden skrev vi noe såpass sjeldent som en artikkel om data og miljø. I ettertid har det vel nesten vært umulig å ikke få med seg at trykket på miljøsiden ikke akkurat har avtatt.

Tvert imot har den grønne bølgen - i takt med bekymringsmeldingene fra klimaforskere - økt med alt fra vanlige folk til kjendiser og ministre.

Test deg selv: Er du et miljøsvin?

Dersom vi ser på hver enkelt av dere lesere er det neppe databruken som står for de største truslene mot miljøet. Ser vi på for eksempel CO2-utslipp gjør ikke et enkelt individ noen merkbar forskjell i den globale sammenhengen. Men nå er det jo faktisk slik at dersom millioner av individer gjør den samme innsatsen, vil virkningen være høyst merkbar. Vi har derfor samlet sammen noen tips til hvordan hver enkelt av oss faktisk kan gjøre en forskjell i miljøkaoset.

Når vi nå i denne artikkelen tar for oss noen tiltak som skal være bra for miljøet, er det naturlig at vi kun ser på databruk. Vi kommer derfor ikke til å bry oss om du sykler eller kjører til jobben. Vi prøver heller ikke å opptre som verken forkynnere eller miljø-facister.

Energibruk

Kull: fint til grillen, dårlig for miljøet.
Kull: fint til grillen, dårlig for miljøet. Vis mer


Varme ord for tiden er CO2-utslipp, global oppvarming, smeltende polområder og isbjørner med hetetokter. Nå slipper jo ikke datamaskiner ut CO2 i stuene, men gjør det likevel i høyeste grad indirekte. Vi tenker da på produksjon, transport og energibruk - og for å ta det siste først: PCen, for å i det hele tatt fungere, ha strøm.

Og mye av strømmen som produseres kommer fra kullkraftverk, som altså slipper ut CO2. Det å bruke mindre strøm er altså ikke bare bra for lommeboka, det er også bra for miljøet.

I følge analysebyrået Gartner tilsvarer energiforbruket hos private og statlige IT-selskaper to prosent av av verdens CO2-utslipp. Ikke så ekstremt mye kanskje, men likevel det samme som flyindustrien får så mye kjeft for. Private PC-eiere (og det er jo en del av dem) kommer i tillegg.

Det kanskje mest interessante med datamaskiner og strøm er at det er svært enkelt å få ned forbruket uten at dette betyr at du skal ha en svakere PC eller bruke mindre tid foran skjermen. Hva du sparer i kroner og øre er kanskje ikke all verden, det viktigste er at du slår et slag for miljøet, slik at du i det minste kunne krype til køys med LITT bedre samvittighet.

«Det er altså ikke snakk om å gå tilbake til steinalderen, poenget er at bare det å legge om vanene en smule kan spare energi og miljø.»


Fine sparetips:
Skjermsparere sparer veldig lite. De aller fleste datamaskiner og skjermer følger Energy Star-standarden, som gjør at disse enhetene kan settes til å automatisk bruke lite strøm når de ikke er i bruk. Med tanke på at mange datamaskiner kan stå på i mange av døgnets timer uten at noen befinner seg foran skjermen gjør at dette er en enkel måte å spare inn litt på.

I for eksempel et XP-miljø kan du lett stille på dette ved å høyreklikke på Skrivebordet og velge Egenkaper. Under Skjermbeskytter trykker du på Strøm...-knappen, og her kan du sette hvor lang tid det skal gå før de forskjellige enhetene skal slås av.

image: Guide til grønn PC-bruk


Mange lar også PCen stå på hele døgnet, gjerne med den begrunnelsen at å skru den av og på skaper unødvendig slitasje. Det er i våre øyne et langt dårligere argument enn vår om brannfare. Vi ser derfor ikke noe noen god grunn til at PCen ikke kan slås av når du ikke er hjemme, går til sengs, går hjem fra jobb og så videre.

Vi er selvfølgelig fullstendig klar over at det også er en del av denne energien som går over i varme og for eksempel gjør sitt til å holde huset varmt. Men med sommeren i høyeste grad for døren ser vi ikke poenget med å varme opp rommet med datamaskiner i slik grad at vi deretter må kjøle oss ned med vifter eller aircondition.

Det er altså ikke snakk om å gå tilbake til steinalderen, poenget er at bare det å legge om vanene en smule kan spare energi og miljø.

Ny PC? Gjør et grønt valg

Stadig flere PC/elektronikkprodusenter gjør en innsats for å få ned utslipp og bruk av skadelige materialer, for eksemel gjennom å følge miljøvennlige direktiver som RoHS, som vi også skrev om sist. Som forbruker har du makten (og ansvaret) til å velge bort de mest skadelige produktene.

image: Guide til grønn PC-bruk

Andre ting du kan tenke på når det gjelder bevisste valg er på hva slags datautstyr du virkelig trenger. LCD-skjermer bruker for eksempel mindre strøm enn gamle LCD (som jo er på vei ut uansett), og skal du uansett bare surfe på nett trenger du ikke en versting-PC som bruker hundrevis av Watt.


Små bærbare eller bokser som Mac Mini er langt mer strømgjerrige alternativer. Eller hva med Linutop, en liten boks som kun bruker 6 Watt - omtrent det samme som en uvirksom skriver. Ikke bråker den heller...

Vårt siste punkt her er å se på de enkelte produsenters miljøprofil. Greenpeace har for eksempel en oversikt over mer og mindre grønne selskaper. De har i tillegg lagt mye press på blant annet Apple, noe som faktisk har gitt uttelling.

Bruk og kast?

I tillegg til energibruken så forurenser som nevnt datamaskiner på andre måter i tillegg. I produksjonen vil det for eksempel gå med mer energi, mer utslipp av CO2 og andre skadelige stoffer. I tillegg skal deler og maskiner fraktes rundt på kloden - også dette gir ytterligere utslipp.

Til sammen betyr dette at det i det hele tatt ikke er særlig miljøvennlig å bytte ut sin gamle PC - eller kjøpe ny.

Nåvel, vi skal ikke tvinge deg til å slutte å kjøpe eller bruke PCen (det ville trolig ikke falle i smak hos våre annonsører, noe som igjen fører til at vi snart blir uten jobb), men vi har altså forrige punkt om grønne data-valg.

I tillegg har vi dette med gjenbruk da. Datamaskiner og -komponenter fra dette årtusenet har vist seg i de fleste tilfeller å holde høy kvalitet og ha relativt lang levetid. Ytelsen har også de siste årene vært såpass bra at de fleste nyere PCer uten problemer (eventuelt med en liten minneoppgradering klarer seg fint i mange år.

image: Guide til grønn PC-bruk


Det er derfor lov å tenke seg om - trenger du virkelig ny PC, eller kan en liten oppgradering gjøre trikset? Og trenger du en helt ny PC (evt. mobiltelefon, MP3-spiller...) - ja da betyr det ikke at den gamle automatisk må på dynga. Den kan selges helt eller delvis på auksjon, bruktmarked... gis bort til lillebror... eller doneres til det lokale loppemarkedet. Her kan det altså være penger å tjene i tillegg til miljø å spare.

Og må det kasseres har du selvfølgelig nå fått med deg at det gjerne er flere skadelige stoffer i datamaskiner og annen elektronikk. Defekt eller gammelt utstyr bør du derfor levere til gjennvinning hos en elektronikk/dataforhandler, som plikter å ta i mot dette vederlagsfritt uansett hvor det er kjøpt.

En grønnere eller varmere fremtid?

Å være miljøbevisst er slett ikke lett, spesielt når vi står overfor en global trussel der omtrent halve verden ikke er særlig villige til å dra lasset. USA gjør som de vil, og kinerserne åpner omtrent et nytt kullkraftverk i uka. At mye av den kraften ironisk nok går til fabrikker som produserer saker for oss vestlige konsumenter skal vi ikke mase om her...

Grønnere alterntiver finnes alltids, men markedet styres av pris. Så hvordan skal de miljøvennlige alternativene konkurrere med forurensende men billig produksjon? Vel, her ligger utfordringen på oss forbrukere, men også i stor grad må det vilje og innsats (og sikkert penger) til fra politisk og industriell sektor. Målet må være at miljøvennlige produkter må være bedre, kulere og prismessig på linje med konkurrentene - miljø må bli en "no-brainer".

Vi vet ikke akkurat hvordan dette skal gjøres, men vi begynner jo å skjønne hvorfor Greenpeace har lagt så mye press på akkurat Apple, som jo er ledende innen både trender og teknologi.

Politisk vilje eller ikke, slik som vi ser det har ikke folkene på Løvebakken noe reelt valg. Ellers vil deres etterfølgere - i følge de minst optimistiske av klimaforskerne - nødt til å ta båten til jobben.

I mellomtiden får hver enkelt av oss gjøre det lille vi kan for å ha en grønnere IT-hverdag.

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!