Guide til AVCHD

Hvis du skal kjøpe deg nytt videokamera i år, bør du merke deg forkortelsen AVCHD. Det er nemlig i ferd med å bli det foretrukne formatet for videoopptak i HD-kvalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du nylig kjøpt ny TV eller kommer til å kjøpe ny TV i år? Da vet du sikkert at den er i stand til å vise langt skarpere og mer detaljerte bilder enn både ordinære TV-sendinger, DV-opptak og DVD-filmer er i stand til å levere. Vi snakker naturligvis evnen til å gjengi høyoppløselige, levende bilder, såkalt HD-materiale.

Gå direkte til videoklipp i AVCHD

TV-sendinger i HD-kvalitet kan du få via parabol, og HD-filmer kan du se dersom du har investert i en av DVD-spillerens arvtakere, HD DVD eller Blu-ray. Har du for eksempel kjøpt Playstation 3, har du samtidig fått en anstendig avspiller for Blu-ray-filmer med en oppløsning på 1920x1080 piksler, mot 720 x 576 piksler på en vanlig DVD.

Ny standard

image: Guide til AVCHD


Videokameraer som tar opp i HD-oppløsning oversvømmer ikke akkurat markedet i skrivende stund, men det finnes noen modeller, og i løpet av sommeren kommer langt flere. Flesteparten av dem, enten du velger et HD-kamera fra Canon, Sony, Panasonic, Hitachi, Sharp eller Samsung, vil benytte AVCHD-formatet. Vi snakker altså om en bred enighet, og da er veien til en ny standard ofte kort.

Kun JVC og Sanyo av de store videokameraprodusentene har foreløpig ikke annonsert AVCHD-produkter.

Vi har nylig testet de siste videokameraene fra Sony, som lagrer video i AVCHD-format. Hvis du ønsker å se et videoklipp i formatet, kan du Klikke her.

Blu-ray-brødre står bak

Canon HR10 tar opp i AVCHD på miniDVD-plater. Kommer på markedet i august...
Canon HR10 tar opp i AVCHD på miniDVD-plater. Kommer på markedet i august... Vis mer
...Sony Handycam CX7 lagrer AVCHD på harddisk...
...Sony Handycam CX7 lagrer AVCHD på harddisk... Vis mer
...mens Panasonic HDC-SD3 tar opp på SD-minnekort (SDHC), her illustrert med et 4 GB kort, nok til én time i strålende kvalitet.
...mens Panasonic HDC-SD3 tar opp på SD-minnekort (SDHC), her illustrert med et 4 GB kort, nok til én time i strålende kvalitet. Vis mer


Bak formatet, som så dagens lys for ganske nøyaktig ett år siden, er basert på MPEG4/H.264, står Panasonic og Sony. JVC på sin side holder seg foreløpig til HDV-formatet, et eldre og ikke fullt så effektivt format basert på MPEG2.

Det som videre gjør AVCHD spesielt interessant, er at det ikke er knyttet til noe bestemt opptaksmedium. Både Sony og Canon har for eksempel lansert kameraer som tar opp på miniDVD-plater, med plass til 20 minutter i god HD-kvalitet, mot 30 minutter i DVD-kvalitet med langt lavere oppløsning. I praksis betyr dette at to timer i god AVCHD-kvalitet, 1080i, kan få plass på en vanlig, dobbelsidig DVD-plate (8,5 GB). Panasonic har på den annen side lansert modellen HDC-SD1 - som tar opp AVCHD-video direkte til høykapasitets SD-minnekort.

Kan spilles direkte på Playstation

Det er imidlertid enda flere grunner til å tro at AVCHD går en lys fremtid i møte, nemlig at opptakene uten videre lar seg avspille på Blu-ray-spillere, inkludert Playstation 3. Har du et videokamera som tar opp i AVCHD rett til DVD-plate, kan du altså putte platen rett i spilleren etterpå. Mange vil dessuten hevde at vi like gjerne kan snu på det, og si at Blu-ray har en lys fremtid fordi spillerne støtter avspilling av AVCHD.

Hva HD DVD-leiren gjør med det faktum at nær sagt alle videokameraprodusentene har adoptert AVCHD som den nye HD-standarden i videokameraer, vites ikke. I skrivende stund har vi ikke funnet noe som tyder på at HD DVD-spillere vil støtte formatet med det første. Sony og Panasonic skal imidlertid i følge PCWorld.com være mer enn villige til å lisensiere ut teknologien.

Selv om AVCHD-klipp enkelt overføres til PC og kan brennes på helt vanlige DVD-plater, er det fortsatt visse hindre hva angår PC-redigering og avspilling. Først og fremst stiller det ekstremt mye større krav til maskinvaren for å spille av AVCHD-materiale enn DVD og de fleste andre videoformater. Her anbefales en kraftig dobbelkjerneprosessor og mye minne for å hindre hakking. Dette kan du lese mer om her.

Det er fortsatt dessuten begrenset utvalg i avspillings- og redigeringsprogrammer tilgjengelig. Den nye utgaven av Nero Vision og Nero Showtime som følger med Nero-pakken har støtte for AVCHD, det samme har siste versjon av Pinnacle Studio, Sony Vegas og Ulead VideoStudio. Apple-brukere kan redigere ved hjelp av Final Cut Studio 2.

Vi snakker uansett om utfordringer av kortsiktig karakter, på samme måte som de første PCene med DVD-spiller trengte eget dekoderkort for å kunne vise film uten hakking. Om to år vil sannsynligvis selv rimelige PCer håndtere AVCHD-avspilling uten problemer.

Hvis du vil lese mer om hvordan AVCHD fungerer i praksis finner du mer info i disse artiklene:


Kilder benyttet i artikkelen:
Wikipedia, avchd-info.org, PCWorld.com, Sony, Canon og Panasonic.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!