Guide: Sikker sletting

Å tømme "papirkurven" er på langt nær godt nok for å bli kvitt filene en gang for alle. Vi ser litt på vanlige misforståelser og kommer med gode løsninger.

I motsetning til hva mange tror er det ikke så lett å bli kvitt dataene som ligger på harddisken din. Javisst har du både papirkurv på skrivebordet og et valg som gir deg en mulighet til å tømme denne, men det at du ikke lenger kan se en fil betyr ikke at den ikke finnes.

Det betyr at det finnes en rekke verktøy som kan gjenopprette disse "slettede" filene, noe som er til stor glede for en rekke mennesker. Sjekk ut vår guide for å redde filer for å lære mer om akkurat dette.

For andre er det derimot en liten hodepine å bli kvitt filene - og da mener vi bli kvitt dem for godt. Kanskje skal for eksempel PCen selges, og du ikke er interessert i at dine høyst private bilder skal kunne hentes frem igjen av en aspirerende nysjerrig datasnok.

Sletting - fakta og myter

La oss først se på noen grunnleggende misforståelser.

Guide: Sikker sletting

Slette fra papirkurven:

Gjør ingenting med selve filene, det som slettes her er bare pekerne til filene. Kort sagt sier harddisken til operativsystemet at plassen er ledig og kan skrives over, men dataene er der ennå. På en harddisk det skrives mye til vil dette bety at før eller siden vil trolig de "slettede" dataene overskrives med nye filer, men siden de færreste disker fylles helt opp er det umulig å si sikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overskrive i en mappe:
En mappe som holder, la oss si, 100 MB med data som skal slettes vil ikke "overskrives" dersom filene tømmes fra papirkurven for så å legge inn nye data i den samme mappen. At filene er samlet i en mappe sier absolutt ingenting om hvor de ligger på disken.

Formatere harddisken:
Formatering i Windows (hurtigformatering eller standard) sletter som regel ikke data, men gjør de "usynlige" for operativsystemet, akkurat som filer som slettes fra papirkurven. Grunnen til at vanlig formatering tar såpass lang tid er at harddisken blir gjennomsøkt for skadede områder. Bare en såkalt "low-level" formatering, som normalt sett kun gjøres en gang i harddiskens levetid (før den forlater fabrikken), vil overskrive dataene.

Guide: Sikker sletting


For de tre punktene som er nevnt over vil altså rett programvare gjøre at data kan lokaliseres og berges fra harddisken. Men det finnes også programvare som gjør det helt motsatte, nemlig å slette data permanent.

Skrive over, og over, og over...

Det finnes en rekke applikasjoner som vil gjøre jobben, og enten det er programmer som koster eller er gratis er det egentlig ikke store forskjellen på dem. De aller, aller fleste vil finne og overskrive akkurat det området en gitt fil ligger harddisken.

Guide: Sikker sletting


For privatpersoner vil et par overskrivinger holde lenge, noe som i teorien skal holde selv profesjonelle, som for eksempel firmaer som driver med gjenoppretting av data, fra å få tak på filene. "Sikrere" overskriving bruker flere overskrivninger i både faste og tilfeldige mønstre, fra tre til det tidoble (eller flere) - alt avhengig av sikkerhetsstandarder som skal følges, eller hvor paranoid du føler deg.

Det finnes flere gratisprogrammer, men ikke alle er like oppdaterte. Noen lar deg velge hvor mange overskrivninger som skal utføres. Her er det kanskje fristende å guffe på med så mange som mulig, men skal du da slette mange gigabyte vil det ta fryktelig lang tid.

Eraser:
Kanskje en av de mest populære. Sletter både filer og ubrukt plass (altså alle "gamle" filer). Støtter XP og Vista 64-bits.

Delete On Click:
Klikk for å lese mer.

Sure Delete:
Ikke i utvikling lenger, men fungerer godt opp til og med Windows XP.

SuperShredder:
Noen år gammel, men gjør jobben.

KillDisk:
Kommer i både gratis- og kjøpeversjon.

Forslag/innspill? Legg gjerne inn en kommentar dersom vi har oversett et godt (og gratis) program.

For en privatperson vil normalt sett en av disse løsningene være mer enn nok, men tar vi et sideblikk til gutta som virkelig liker å holde på en hemmelighet - altså forsvarsindustrien - er ikke overskriving sikkert nok for en harddisk som har inneholdt topp hemmelige data. Da er det destruering som teller, noe som selvfølgelig også er langt mer underholdende. Spesielt om du også har tilgang til sprengstoff.