GUIDE: Redd filene dine!

"Backup er for pyser." Når du innser hvor tåpelig det utsagnet er så er det allerede for sent. Og det er i disse tilfellene at denne lille artikkelsamlingen kommer til sin rett. (Publisert første gang sommeren 2006)

Vi har skrevet en del om filgjenoppretting før, men siden det er et eviggrønt tema har vi her samlet under ett det meste av informasjonen du finner om emnet på DinSide Data.

GUIDE: Redd filene dine!


Datamaskinen er et flott verktøy på mange måter, ikke minst fordi vi på en liten minnebrikke eller ikke så liten harddisk kan få plass til informasjon som ville krevd et helt lite steinbrudd i steinalderen (forutsatt at dette ble lagret på steintavler, selvsagt).

Forebyggende: backup

Ulempen med å ha så mye på så lite er selvfølgelig at når noe først går galt, så er det mye det går galt med også. I mer landlige omgivelser snakker man om å ikke ha alle eggene i en kurv, i dataverdenen er stikkordet backup, eller sikkerhetskopiering. Du har hørt det før, og vi har nå nevnt det igjen.
Mer om backup finner du i denne artikkelen!

Slettet eller ikke?

Når en fil slettes på "normalt vis", eller ved formatering av harddisken, vil ikke filen bli slettet. Det høres kanskje litt rart ut, men saken er at dataene fremdeles ligger på disken etter sletting. I realiteten er det filsystemet (som har kontroll på hvor alle filene ligger) som fjerner sin lenke til området der fila ligger og betrakter den som "ledig plass". Kort sagt: fila er der, men operativsystemet "ser" den ikke.

Det betyr to ting. Det første er at alt håp ikke er ute selv om du plutselig sitter der med en blank disk. Det andre er at ved å skrive til bruke harddisken (eller partisjonen) de forsvunne filene ligger på så er det en viss sjanse for at filene blir overskrevet. Derfor bør du som regel forsøke å redde de tapte filene før mediet de er lagret på tas i bruk igjen.

Først og fremst...

GUIDE: Redd filene dine!


Sjekk papirkurven. Har du ikke tømt den er saken ganske enkel. Dobbeltklikk på papirkurv-ikonet på skrivebordet, høyreklikk på slettet fil og velg gjenopprett.

Denne løsningen gjelder kun hvis du har slettet fra lokal harddisk. Har du slettet data fra nettverksstasjoner eller fra eksterne medier som for eksempel minnekort, kan som regel ikke papirkurven ikke brukes til å gjenopprette data.

Slettede bilder - en kommende klassiker

GUIDE: Redd filene dine!


Digitale kameraer er allemannseie, og svært mange har hundre- eller tusenvis av bilder liggende på en relativt utrygg harddisk. Tidligere satte man kanskje bildene i et album og puttet negativene i en bankboks i tilfelle brann. Nå er det mange flere farer: virus, magnetfelt, statisk elektisitet, lynnedslag, tyveri av datautstyr (familiealbum var aldri like populært å stjele), en dårlig harddisk/minnekort eller ganske enkelt en uvøren bruker.
Egen artikkel om dette finner du her!

Windows XP - systemgjenoppretting

Dersom ditt problem er system- eller programfiler i Windows XP har du muligheten til å gå inn i Systemgjenopprettings-verktøyet (dersom du ikke har slått det av) og "gå tilbake" til et tidligere tidspunkt. Men denne løsingen er altså ikke effektiv når det gjelder filer som ikke direkte har noe med Windows og de installerte programmene å gjøre. Slettede filer i Mine Dokumenter kan for eksempel ikke gjenopprettes ved hjelp av denne funksjonen.

Generell gjenoppretting

GUIDE: Redd filene dine!


Det har med tiden blitt en del tredjepartsprogrammer for partisjon- og filgjenoppretting, siden det ikke er noe bra verktøy i Windows som kan klare den jobben. Tidligere var disse gjerne både dyre og av varierende kvalitet, men nå for tiden finnes det også gode gratisalternativer (og selvfølgelig fremdeles alternativer av dårlig kvalitet).

Husk at dersom du har slettet filer på Windows-partisjonen så risikerer du å overskrive filene du skal redde dersom du må installere nye programmer. I så fall bør du koble harddisken til en annen datamaskin og la den gjøre jobben dersom det er mulig.

Her er noen av de mest kjente programmene:

 • PC Inspector File Recovery
  Et program som gjennoppretter filer, finner data som er borte pga formatering/PC-krasj eller finner partisjoner/stasjoner som er "borte". Programmet støtter filsystemene FAT og NTFS. På nettsiden pcinspector.de finner du mer informasjon om programmet og kan laste det ned gratis.
 • Smart Data Recovery
  Også gratis med støtte for FAT og NTFS. Krever Windows NT/2000/XP/2003 og fungerer med vanlige harddisker og alle typer flyttbare media som minnekort og USB-pinner. Her finner du dette programmet.
 • Disk Investigator
  Nok et gratis program som finner skjulte deler av harddisken og gjenoppretter tapt data. Krever Windows 95, 98, ME, NT, 2000 eller XP. Les mer her!
 • iRecover
  Et shareware-program som kan gjenopprette data, også fra formaterte hardddisker. Programmet støtter filsystemene FAT, FAT32 og NTFS. Les mer i vår tidligere artikkel eller gå til programmets hjemmeside.
 • Directory Snoop
  Et shareware-program som kan gjenopprette filer. Høyreklikk på den aktuell filen og velg Unerase. Støtter filsystemene FAT og NTFS. Krever Windows 95, 98, ME, NT, 2000 eller XP. Programmet koster 39.95 dollar men kan lastes ned og kjøres gratis 25 ganger. Her finner du det.
Dette er bare noen av programmene som finnes der ute, vi har nemlig ikke prøvd alle. Flere (gratis) alternativer kan du finne på denne siden hos SnapFiles.

Skikkelig krise?

Bedrifter som spesialiserer seg på gjenoppretting, for eksempel Ibas eller reConsult kan dette med å skaffe tilbake tapte data. De bruker meget avanserte og dyre løsninger, og er derfor et alternativ som vil koste deg flere tusen kroner. Men er dataene uerstattelige så er dette altså en mulighet også for privatpersoner.

Kunsten å slette filer

Med dette ser vi at det kan være ganske grei skuring å redde filer. Så hva om du virkelig vil ha noe slettet, som for eksempel hvis du selger eller gir bort en harddisk? Vel, det kan du lese om i denne lille guiden.

Ghoste eller klone harddisken er også en form for backup. Det kan du lese mer om her!