Guide: PC til TV

Ønsker du å koble PCen til TVen, men går deg vill et sted i tilkoblinger og innstillinger? Dette er guiden for deg.(Publisert første gang sommeren 2006)

Publisert
Sist oppdatertAllerede lest del 1?
Klikk her for å hoppe rett til del 2!

For noen er det å koble opp datamaskinen til TVen en barnelek, for andre er et et hav av problemer. Og det å sette fingeren på nøyaktig hva som er galt er heller ikke alltid så lett, for det er flere faktorer som spiller inn. Men et av de viktigste punktene er tilkoblingsmulighetene, altså hvilke kontakter som sitter på TV og PC, og hvilke ledninger som passer.

Så vi starter likegodt med å se på hva du kan komme borti:

<center>Kompositt kabel</center>
Kompositt kabel
Vis mer


A) Kompositt videosignal har en sånn kontakt som gjerne brukes til lyd på de fleste stereoanlegg (såkalt phono-kontakt), men er som regel gul. Dette videosignalet sender alt i en pakke.

B) S-Video er en rund plugg, og finnes på de fleste nyere skjermkort. Dersom du har en litt eldre TV er det denne kontakten du skal sikte mot å bruke. Denne videostandarden sender farge- og bildeinformasjonen separat.

S-video standarden har fire pinner, men du finner også kontakter med sju. Hva de tre ekstra gjør varierer litt, men det fine er at de fire "vanlige" pinnene er på rett plass. Altså er det bare å bruke en 4-pinners ledning og ikke tenke noe mer på det.

Komponentinnganger på en TV
Komponentinnganger på en TV Vis mer


C) Komponent / RGB (rød, grønn, blå) Video. Det finnes i realiteten flere typer komponentsignaler, men når ordet "komponent" nevnes om tilkoblinger så mener vi tre ledninger med phono-kontakter som sender et RGB-signal.

SCART er veldig vanlig, og vi må derfor ikke glemme å nevne dette. Men det er viktig å huske at dette ikke er noen videostandard, det er bare en måte å koble til lyd og bilde på. Videosignalet kan være av typen kompositt, S-Video eller RGB.

VGA (egentlig Super VGA), som finnes på så å si alle monitorer, gir det absolutt beste RGB-signalet. For vanlige dødelige er det kun på de høyeste oppløsningne det er mulig å skille denne kvaliteten fra digitalt signal.

D) DVI tar oss fra den analoge verden med signaltap over ledningene til den digitale perfeksjonismen. Det betyr ikke at alt er perfekt, ettersom signalene fremdeles skal konverteres, men i de aller fleste tilfeller er det dette som gir best kvalitet.

<center>HDMI og DVI</center>
HDMI og DVI
Vis mer


E) HDMI er også digitalt og bakoverkompatibelt med DVI. Kort sagt: om du bruker DVI eller HDMI vil i praksis ikke gi forskjell i kvalitet med mindre PCen eller TVen behandler signalene forskjellig. Fordelen HDMI har over DVI er blant annet at den også tar med lyd.

NB! Dersom du nå lurer på hva som generelt sett er "best" så er de ferdig rangert for deg. A er minst ettertraktet, og E - HDMI - er kongen på haugen.

Finn en egnet inngang på TVen

Har du en "gammel" TV (billedrør), så er sjansene store for at den har kompositt, S-Video og SCART, men ikke noe mer avansert enn det. Nyere LCD- eller plasmaTVer (flatskjermer) støtter digitale signaler via DVI eller HDMI. En god flatskjerm har svært gode muligheter på den analoge siden også, med komponent og VGA i tillegg til de inngangene du vanligvis finner på de eldre TVene.

Finn en egnet utgang på grafikkortet/PCen

Typiske kontakter på et grafikkort. S-Video, DVI og VGA.
Typiske kontakter på et grafikkort. S-Video, DVI og VGA. Vis mer

Har du en vanlig PC så er det normalt å ha VGA og/eller DVI pluss S-Video ut. I tillegg er det nå mulig å få grafikkort med HDMI, og selv om dette er noe vi får se mer av fremover så er det i skrivende stund fremdeles svært få av disse i hyllene.


Har du en litt mer spesiell PC så kan du ha flere utganger. Såkalte stue-PCer har for eksempel gjerne full pakke med SCART, komponent og HDMI i tillegg til de vanlige utgangene.

Koble sammen PC og TV

<center>En type HDMI/DVI overgang</center>
En type HDMI/DVI overgang
Vis mer


Med en flatskjerm er det ganske enkelt. VGA eller DVI er det enkleste å bruke, avhengig av grafikkort og TV. I tillegg til kabler med like koblinger i begge endene finnes det forøvrig kabler med forskjellige kontakter. For eksempel DVI til HDMI eller VGA til komponent, dersom du trenger dette. Har du allerede nok kabler kan også rene overganger være et godt alternativ.

Foruten S-Video, tar denne SCART-adapteren også kompositt video og lyd.
Foruten S-Video, tar denne SCART-adapteren også kompositt video og lyd. Vis mer


Har du derimot en billedrørsTV er det ikke så mange gode valg. S-Video blir faktisk det eneste reelle alternativet, og selv dette kan være problematisk, av flere grunner. Den ene er at S-Videoinngangen ofte sitter i front eller på siden av TVen, mens folk vil ha den bak. Mange kjøper derfor en adapter fra S-Video til SCART, men ikke alle SCART-kontakter støtter dette. I tillegg er det gjerne problemer med grafikkortinstillingene. Dette skal vi se nærmere på når vi kommer så langt.

Innstillinger

Med mindre du har en veldig oppegående TV så vil vi råde deg til å la instillingene på denne være i fred, slik at du slipper å stille disse tilbake igjen når du skal se på vanlig TV. Det eneste du normalt trenger å gjøre er å finne rett kanal (som regel en av AV-kanalene), slå det opp i bruksanvisningen om nødvendig.

Resten av fiklingen er det best å gjøre på PCen, i innstillingene for grafikkortet!

Klikk her for å komme videre! ---->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer