GUIDE: Lag spektakulære Droste-bilder

Du kan også lage slike bilder, utelukkende ved hjelp av gratis verktøy. Av frilans Fredrik Bølstad

Effekten vi skal lage kalles Droste-effekten, oppkalt etter et bilde som dukket opp i forskjellige varianter på bokser og kasser av "Droste kakaopulver" - en nederlandsk merkevare. Bildet viser en dame som holder et brett med kakao, hvor det samme bildet av henne går igjen både på koppen og på boksen med kakaopulver.

I dag skal vi vise deg hvordan du kan lage en enda mer spektakulær Droste-effekt, og i eksemplet har vi blant annet brukt rotasjoner og symmetri. Og best av alt - vi skal kun bruke gratis verktøy for å få det til, GIMP og Mathmap.

Om verktøyene

GIMP er et gratis bildebehandlingsprogram basert på åpen kildekode, opprinnelig skrevet til Linux, men det finnes også i Windows-versjon. Antakeligvis er det noe av det mest avanserte av sitt slag, og byr på svært mange muligheter for den kreative brukeren.

Det originale Droste-bildet
Det originale Droste-bildet Vis mer


MathMap er en plugin til GIMP som kommer med flere hundre filtre inkludert. Nederst i denne artikkelen finner du lenker både til GIMP og MathMap.

Det finnes også et enkelt, men meget effektivt programmeringsspråk til MathMap for ekspertbrukere. Vi skal bruke en ferdig og allmenn tilgjengelig kode skrevet av Flickr-brukerne breic og josh sommers.

Forberedelsene

GUIDE: Lag spektakulære Droste-bilder

Når du skal ta et bilde som passer til effekten (eller blar gjennom arkivet ditt) er det viktig at selve punktet du skal rotere er mest mulig i sentrum. Firkantede og runde former gjør seg best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter må du viske ut det området i midten av bildet der du vil magien skal skje. Det er viktig at det blir en transparent, og ikke hvit bakgrunn. For å få transparent bakgrunn må du velge Lag, Gjennomsiktighet og Legg til Alfakanal. Deretter er det bare å gå løs med viskelæret.

GUIDE: Lag spektakulære Droste-bilder

Et godt tips er å zoome godt inn på bildet når du visker i kantene for å få et mest mulig nøyaktig resultat.

Når du er ferdig går du til Filter -> Generelt -> MathMap og velger MathMap igjen.


GUIDE: Lag spektakulære Droste-bilder


Velg Preview. Da dukker bildet ditt opp i venstre hjørnet og du kan gå til User Values og dra i spakene. Navnene er ganske selvforklarende og du kan få uendelig mange forskjellige, morsomme resultater, så vi unnlater å forklare hva hver enkelt spake gjør. For spesielt interesserte vil du finne ut hva de gjør rent teknisk ved å studere koden vi la inn.

Lykke til - og del gjerne bilder dere har laget i kommentarene!

PS: Det finnes en iPhone-app ved navn iDroste [6,-] som lar deg gjøre det samme med mobilbilder.

Last ned GIMP fra gimp.org/downloads/
Last ned MathMap: www.complang.tuwien.ac.at/schani/mathmap/.