Grunnleggende kunnskap

Før vi går i gang med å planlegge et PC-bygg er det greit å forsikre seg om at alle vet hva som er hva i datamaskinen. Her er en kort innføring for nybegynnere.


Vi tar det med en gang: denne artikkelen er IKKE beregnet på deg som har brukt litt tid inni en PC fra før. Jo grønnere du er på dette feltet, jo mer vil du lære. Så hvis du noensinne har hatt lyst til å lære litt mer om datamaskinen så har du nå en god mulighet: vi begynner nemlig helt på bunnen.

Hva som utgjør en datamaskin er for de uinnvidde ganske så enkelt det du ser: en skjerm, tastatur, mus og en kasse med av/på-knapp og CD/DVD-spiller. Kassa, som av undertegnedes far fremdeles kalles ”harddisken”, er det vi kaller kabinettet. Harddisken er kun en av flere komponenter (deler) inni kabinettet. Så når du ringer og sier det er et problem med harddisken er det ikke rart jeg blir forvirret. Hører du pappa?!

Maks mekker

Det fine med å mekke på datamaskiner er at listen over essensielt verktøy er kort. La oss liste opp:
* Stjernetrekker
* Stjernetrekker (hvis du mister den første)
Kort og grei liste, så de fleste trenger ikke spandere på seg nytt verktøy. Men det er jo en god unnskyldning dersom du trenger noe...

For å komme inn i kabinettet må du åpne det, og det er litt som å åpne panseret på en bil: ingen standard metode. Men for de fleste "vanlige" kabinetter er det en av sidedørene som må åpnes. Og allerede her kan vi få bruk for vårt favorittverktøy - stjernetrekkeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med kabinettdøren av skal du ikke bli forskrekket ut om det ser ut som noe i nærheten av dette:

Grunnleggende kunnskap


Typisk innredet PC, med hovedkortet (blått) hengende på selve kabinettveggen. Komponenter: 1 - strømforsyning, 2 - prosessor (under vifte og kjøleribbe), 3 - RAM, 4 - harddisk og 5 - grafikkort.

Ved første øyekast er det et sammensurium av ledninger, vifter, og kretskort, som er plastplater med innlagte mønstre i elektrisk ledende metall, pluss påmontert kontakter og elektroniske komponenter. Hvis det er ditt første besøk har du kanskje en del støv der også. Men ikke bruk støvsugeren til rengjøring inni maskinen.

Hva er inni?

Det største kretskortet er det som står bakerst (eller ligger nederst, alt ettersom hvordan du ser det) i kabinettet. Dette kalles hovedkortet, og kan sees som datamaskinens ryggrad siden den forbinder alle de andre komponentene. Moderne hovedkort kan også ha mye ekstra integrert (bygd inn), som for eksempel lyd, nettverk og grafikk. I forrige årtusen var det mer normalt å ha alt på separate kort som ble satt i hovedkortet.

Grunnleggende kunnskap


Prosessoren, også kjent som CPU (Central Processing Unit), er en databrikke med enormt mange elektroniske kretser på veldig liten plass, noe som gjør at den kan flytte og behandle data (informasjon) skremmende fort. Den er ofte kalt datamaskinens ”hjerne”, men dette er egentlig misvisende siden den tross alt ikke kan tenke. Det den kan er derimot å behandle tall kjempefort, så det er like greit å tenke på den som selve motoren i datamaskinen. Som en bilmotor blir den varm og trenger avkjøling, derfor er den som regel gjemt under en kjøleribbe og vifte som hjelper til med å fjerne varmen.

Grunnleggende kunnskap


Minne, også kalt RAM (Random Access Memory), består av et eller flere små kretskort (kalt minnemoduler) med databrikker som holder (nettopp) data. Minnets oppgave er å være et mellomlager for data som maskinen jobber med, for hvis prosessoren må hente og skrive data rett mot harddisken vil det gå saaakte.

Har vi (for) lite minne i datamaskinen vil gjerne operativsystemet, altså grensesnittet mellom oss og datamaskinen (Windows for de fleste), bruke en del av harddisken som "liksomminne". Det fører gjerne til at ytelsen til datamaskinen reduseres betraktelig.

Hovedkort, prosessor og minne jobber forøvrig veldig tett sammen, noe som betyr at det settes relativt høye krav til kompatibilitet for disse tre komponentene, altså at de må passe godt sammen. Det kommer vi tilbake til i neste del.

Grunnleggende kunnskap

Grafikkortet (skjermkortet) er kanskje den delen som først blir ”gammel” i en PC, siden utviklingen her går såpass fort.
De nyeste og beste grafikkortene koster også mye penger. Grafikkort kommer med en egen grafikkprosessor (GPU) og eget minne, slik at tunge grafikkberegninger i mindre grad belaster resten av datamaskinen. Merk at disse kortene er en helt annen klasse enn de du av og til finner bygd inn i hovedkort. Akkurat som CPUen trenger GPUen kjøling med vifte og/eller ribbe.

Hvis du på liv og død ikke finner noe grafikkort i maskinen din så er det integrert (innebygd) i hovedkortet.

Strømforsyningen gir strøm til maskinen i korrekt mengde og med korrekt styrke, og er den ene delen i datamaskinen du ikke skal tukle med. Strømforsyningen utvikler også en del varme og har som regel en vifte eller to inni seg.

Grunnleggende kunnskap


Harddisken er en lukket metallboks som inneholder magnetiske plater for lagring av data. I motsetning til RAM (minne) forsvinner ikke disse dataene når maskinen skrues av. Operativsystemet og filene dine ligger derfor på harddisken.

Trekløveret hovedkort, prosessor og minne, pluss grafikkort (hvis det ikke er på hovedkortet), harddisk og strømforsyning er de komponentene du trenger for en fungerende PC. Men en typisk datamaskin har også minst et såkalt optisk drev, som regel en DVD- eller CD-leser/brenner. Andre ting du kan finne er diskettstasjon (gammeldags men god) eller minnekortleser.

Eksterne komponenter som tastatur, mus, skjerm, høyttalere etc. er selvfølgelig nødvendig for interaksjon mot datamaskinen, men vil ikke påvirke ytelse eller funksjonaliet. Derfor vil vi ikke komme inn på det her.

Hva nå?

Vel, vi har altså kort listet opp datamaskinens deler og hva de er der til, og den kunnskapen kommer godt med når vi skal planlegge innkjøp av deler til en ny PC. Vi forventer selvfølgelig ikke at du skal kunne plukke ut deler allerede nå, det kommer neste gang, men når vi da snakker om at vi må ha rett type RAM til hovedkortet så vet vi at du er helt med.

Hvis du forøvrig føler at dette var grei skuring har vi mer utfyllende artikler noen av de viktigste komponentene i vår PC-guide.