Grove raster i utskrift av grafikk

Spørsmål

Når jeg gjør utskrift fra Acrobat (pdf-filer), som ofte brukes til manualer, blir grafikken bra på skjermen, men utskriften får grove raster. Det samme gjelder utskrift av kart fra Gule sider på internett (kartene blir nesten uleserlige).

Datadoktoren svarer:

Grove raster i utskrift av grafikk

Årsaken til at du får grove raster i utskriftene kan skyldes en eldre nettleser, dårlig skriverdriver, eller at det er feil i oppsettet. Når det gjelder pdf-filene, kan det også skyldes at oppløsningen på bildene i dokumentet er for lav for at din skriver klarer jobben. Mange manualer o.l. settes nemlig opp med bilder som viser OK på skjermen (72 dpi på Mac og 96 dpi på PC) for å spare plass. Har du en litt eldre skriver, så vil ikke dette være tilstrekkelig for å oppnå god kvalitet på utskriften.

Vi har testet begge de problemene du nevner, både på vår avanserte Postscript-baserte Document Centre 332ST fra Xerox og på en enkel laserskriver fra HP: Laserjet 6L. Med begge disse skriverne ble utskriften helt ok, både med siste versjon av Internet Explorer og av Netscape.

Men hvis nettleseren er problemet, kan du eliminere problemene ved å ta en skjermdump av nettsiden, (trykk Alt+ PrintScrn) og lime dette inn (Ctrl+V) i det enkle grafikkprogrammet Paint som følger med Windows. Så skriver du ut fra Paint og da vil du fort finne ut om resultatet blir bedre, eller om problemet ligger et annet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innstillinger og papir

Grove raster i utskrift av grafikk

Hvis dette fremdeles gir et dårlig resultat, må du sjekke oppsettet på skriveren. Her er det svært mange muligheter, avhengig av hvilken skriver du har. Hvis du bruker blekkskriver, må du også være oppmerksom på at slike skrivere av litt eldre årgang er ekstremt følsomme for papirkvalitet. Bruker du vanlig kopipapir, kan dette være årsaken til den dårlige kvaliteten.

For å komme til oppsettet for skriveren velger du Start/innstillinger/skrivere, så klikker du med høyre musknapp på skriveren din og velger Egenskaper.

I kontrollprogrammet som dukker opp må du se etter innstillingsmuligheter for grafikk, og sjekke at disse står innstilt på verdier som gir høy oppløsning av grafikk og skraverte områder ved utskrift.

Her er et eksempel på hvordan disse innstillingsmulighetene kan se ut på en av skriverne i vårt nettverk. Ved lavere innstillinger får du et ubrukelig resultat.