Grooveshark er en hai etter musikk

Et slags Spotify, med strek under "et slags".

<B>STORT UTVALG:</B> Grooveshark tilbyr en imponerende mengde musikk.
STORT UTVALG: Grooveshark tilbyr en imponerende mengde musikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vist seg å være en vanskelig oppgave å ta betalt for musikk som ikke lastes ned fra nettet, men bare streames fra sentraliserte servere et eller annet sted i verden. Nylig ble det kjent at bare 0.7 prosent av den totale brukermassen til den svært populære musikktjenesten Spotify betaler de 99 kronene per måned det koster å være "Premium"-medlem, et ikke akkurat overveldende tall.

Grooveshark er også en relativt fersk streaming-tjeneste, men her finnes det verken lydreklame eller muligheter for å betale for seg.

Spill av - og last opp

Det du derimot finner er et intutivt, pent, flash-basert grensesnitt, som gjør det å finne fram til favorittartisten eller -albumet ditt til en relativt smal sak. Det er mulig å registrere seg før du begynner å bruke tjenesten, men det er ingen nødvendighet.

Fordelen med å være registrert er blant annet at du kan lage egne spillelister, stjernemerke sanger som favoritter, bli venner med andre Grooveshark-brukere, i tillegg til å få tilgang til personlige RSS-feeder med sanghistorikk og nylig tillagte favoritter.

Det er faktisk også mulig å laste opp musikk du selv har liggende på PCen eller Macen, og det er nok her noen vil mene at graden av lovlighet står i fare for å bikke over på feil side av paragrafene.

Lovlig? Ikke lovlig?

SPREDNING: Du kan enkelt sende lenker til sanger via populære kanaler som Twitter, Facebook og Stumbleupon.
SPREDNING: Du kan enkelt sende lenker til sanger via populære kanaler som Twitter, Facebook og Stumbleupon. Vis mer


Skal en tro Groovesharks holdninger til opphavsrett slik de kommer til utrykk på denne siden, kan det virke som de praktiserer en slags omvendt etter snar. Det vil i praksis si at de fjerner musikk som eventuelle rettighetshavere ønsker fjernet, men at de, som de selv skriver, "vi vil mye heller betale deg enn å fjerne innhold".

Grooveshark kompenserer nemlig artister og andre rettighetshavere i henhold til hvor mye musikken blir spilt, selv om musikken opprinnelig hentes ut fra såkalte P2P-tjenester - et annet, finere ord for fildeling, som for eksempel Bittorrent.

Lovende utgangspunkt

Alle de juridiske fartsdumpene til tross, tjenesten som sådan er absolutt lovende.

Søkefeltet kunne ikke vært tydeligere om det hadde et blinkende lys rundt seg, og det er enkelt å navigere seg fram til favoritter, spor du nylig har spilt, eller til de mest spilte sporene på Grooveshark akkurat nå (Black Eyed Peas og Green Day gjør det dessverre bra).

Avspilleren befinner seg nederst i nettleseren (i motsetning til Spotify og norske Wimp finnes det ikke noen egen applikasjon for Grooveshark), sammen med avspillingsinformasjon, pauseknapp, og, ikke minst, "Autplay".

Det er en slags Last FM-liknende funksjon, hvor Grooveshark forsøker å finne musikk du kanskje kommer til å like basert på musikk du allerede har lagt i spillekøen.

Lydkvaliteten er upåklagelig til å være streamet musikk, og minst like bra som Spotify. Skulle du komme over et spor du mener har dårlig lydkvalitet, kan du varsle Grooveshark-teamet med et enkelt museklikk.

Svakheter

PROFIL: Slik ser en typisk brukerprofil ut på Grooveshark.com.
PROFIL: Slik ser en typisk brukerprofil ut på Grooveshark.com. Vis mer

En såpass anarkistisk tjeneste har dessverre en del åpenbare mangler. Ikke bare får du flere treff på samme album, du risikerer også at mange album er ufullstendige. Dette blir spesielt tydelig når du beveger deg ut i periferien, og søker etter band eller album som aldri, aldri ville blitt invitert til allsang sammen med Tommy Steine og hun med bondekjærligheten.


For de som synes dette er irriterende, bør det være trøst nok at tjenesten er så gratis som den kan bli, og heller ikke inneholder lydreklame.

Du vil også se at det i mange tilfeller mangler albumomslag, noe de fleste kan leve med, men verre er det nok at rekkefølgen på sangene ofte kan være stokket om i forhold til originalen. Hører du på et prog-rock-mesterverk fra 70-tallet med kontinuerlig musikkflyt fra fra første til siste spor, er det ikke uvesentlig at spor tre faktisk følger spor to.

Med andre ord: Purister, vokt eder.

Grooveshark.com finner du her.

Lov om opphavsrett til åndsverk finner du her.