Grensen nådd for trådløst?

Løsningene er så bra og billige at alle vil ha det. Hva skjer da?

DinSide Data har testet trådløst utstyr siden det først kom på markedet i 2000. Det var utrolig stilig i begynnelsen, å kunne bevege seg fritt om kring hjemme eller på kontoret med en bærbar, og være på nett hele tiden.

Etter hvert som kravene til ytelse ble større på grunn av stadig mer krevende innhold, større filer og flere brukere, ble 802.11b for svak og fikk vi nye standarder. Etter en periode med mellomløsningen 802.11g fikk vi dagens 802.11n som fremdeles ikke er en opplest og vedtatt standard. Likevel er den veletablert og tilstede overalt, i utstyr fra kjente og ukjente produsenter.

Våre tester viste at trådløst nett både fikk høyere hastighet og større rekkevidde, men i den siste tiden har tester av nye produkter ikke vist noen tendens til bedre ytelse. Den har tvert i mot blitt konsekvent lavere og mer ustabil.

Hva skyldes dette?

Forklaringen er ganske enkel. Det er for mye trafikk i forhold til kapasiteten.

Nesten hvor som helst du måtte befinne deg i tettbygde områder er det tett i tett med synlige trådløse nett, i tillegg kommer de som har skjult SSID.

I vår bolig i et villaområde hvor vi har testet trådløst siden starten, har alle naboene fått trådløst nett. Noen har til og med flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er at testing av ytelse byr på en helt annen virkelighet enn tidligere, hvor vi var helt alene om å bruke dette frekvensområdet innenfor aktuell rekkevidde.

Det er nærliggende å sammenligne med biler og biltrafikk. Er du alene på veien og det ikke er noen fartsgrenser kommer du deg på jobben i Oslo sentrum på under et kvarter med Corvetten, selv om du bor på Jessheim. Når du skal dele veien med noen tusen andre trafikanter og det i tillegg er fartsgrenser - da tar det som kjent noe lengre tid.

Hastighet på trådløst

Er det viktig å teste? (Avsluttet)
Ja, det er viktig, fortsett med testingen(70%) 222
Jeg foretrekker kablet nettverk(25%) 81
Nei, det er ikke viktig i praksis(5%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvorfor tester vi da hastigheten på trådløst nett? Nei si det. Det har vært relevant, og avgjørende for muligheten til å kunne vise f.eks. video med en trådløs mediespiller via den trådløse ruteren.

I dag er det bare flaks om du får en tilstrekkelig jevn datastrøm for overføring av video med god kvalitet. Snakker vi om HD-kvalitet har du griseflaks.

Det beste resultatet vi har målt i "gode dager"
Det beste resultatet vi har målt i "gode dager" Vis mer
Måling under dagens forhold på utstyr med tilsvarende oppgitt ytelse fra samme produsent
Måling under dagens forhold på utstyr med tilsvarende oppgitt ytelse fra samme produsent Vis mer
På samme måte som med toppfart på biler, så er toppytelsen ikke noe du får utnyttet i praksis. Det er bare en reserve som kan være god å ha i spesielle situasjoner. I trådløse nettverk er det heller ingen livfare forbundet med forbikjøring og motgående trafikk.

Hva kan du gjøre?

For en privat bruker er det lite du kan gjøre som påvirker den generelle ytelsen. Sitter du med en bærbar kan det faktisk være stor forskjell på hvilken side av bordet du sitter på. Bruker du en USB-enhet som står i en holder er det tilsvarende forskjell avhengig av plassering og vinkel på denne. Vi har målt påtagelig forbedring bare ved å legge den ned på siden...

For profesjonelle installatører som skal sørge for best mulig dekning i et område, enten det er i kontormiljø eller på kafé eller hotell, finnes det avansert utstyr som måler signalstyrke og frekvensfordeling (spektrumanalysatorer). Også her er det snakk om kompromisser, og det vil alltid være snakk om det muliges kunst.

Bruk av flere trådløse aksesspunkter og et variert utvalg av antenner er løsningen, noe som blir i overkant for en privatperson. Og ikke minst blir det langt dyrere og mer komplisert enn å legge noen nettverkskabler.

Senke kravene?

Når du skal anskaffe en trådløs ruter i dag og framover, så er det andre egenskaper som vil veie tyngre enn teoretisk hastighet. Spesielt gjelder dette der hvor det er flere brukere som deler bredbåndslinjen med forskjellig typer trafikk. En laster ned, en annen snakker i IP-telefon eller Skype mens en tredje bruker spiller FPS-spill over nett. Da kreves det aktiv innsats fra ruteren for å prioritere pakkene slik at trafikkproblemer merkes minst mulig.

Den trådløse forbindelsen fungerer best til surfing, mail og annet som ikke krever verken konstant stor båndbredde eller optimal respons.

Skal du ha høy overføringshastighet i nettverket er det bare en god og sikker løsning: nettverkskabel.