Gratis Windows 98?

Hva skjer om du kjøper PC i dag? Får du Windows 98 "på kjøpet", eller må du ut med en ekstra tusenlapp etter 25. juni? En runde med de norske leverandørene viser forunderlig forskjellige svar, og Windows 98 koster deg dermed mellom 200 og 1500 kroner.

Windows 98 er bare syv uker unna. Likevel risikerer du å stå med "skjegget i postkassa" om du i dag kjøper deg en splitter ny PC. På PCen du da får levert, ligger nemlig Windows 95, og skal du så oppgradere til '98, koster det deg raskt en tusenlapp eller to ekstra. Da kan du vel heller vente, eller hva?

Forskjellige svar

De forskjellige leverandørene DinSide har snakket med gir svært ulike svar på hva oppgraderingen egentlig vil koste.

Dell har allerede fra i dag av satt i gang et program som gjør at kjøperne av Dimension-serien -- for en ekstrabetaling av ca. 450 kroner -- kan motta oppgradering av Windows 98 når denne kommer på markedet.

REC har foreløpig den billigste løsningen. Fra neste uke av vil kjøperne få tilbud om å oppgradere til Windows 98 for under 200 kroner, og da kan de velge om de vil ha norsk eller engelsk versjon (førstnevnte dukker ikke opp før i oktober en gang).

Microsoft-problem

Problemet vårt er at Microsoft ikke har noen løsning, sier Cinets Tor Westerheim til DinSide. For vår del er det svært ønskelig med en fornuftig oppgraderingspakke til våre brukere, men vi har foreløpig ikke klart å få dette til. Enden på visa kan vise seg å bli at de som kjøper PC altså må få en oppgradering direkte fra Microsoft, og at de dermed må ut med 1500 kroner ekstra for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også MIPS' Geir Johannesen kan fortelle at dagens kjøpere må regne med å betale for full oppgradering til Windows 98. I juni vil imidlertid firmaet legge med en kupong som gjør at brukerne kan velge om de vil oppgradere til norsk Windows 98

Hverken IBM eller Compaq kan gi DinSide et direkte svar på hva de vil gjøre i forhold til '98. Førstnevnte gir imidlertid sine amerikanske kunder gratis oppgradering til Windows 98 fra i dag av.

"Eldre" brukere

Ingen PC-leverandører har egentlig avtale med Microsoft om oppgradering. Har du en eldre PC, og bruker Windows 95, kan du altså ikke gå til vedkommende som har laget PCen din, og be om en billig 98-versjon når denne kommer på markedet. Oppgraderingen din kjøpes fra en vanlig forhandler, og dette innebærer at du altså godt kan få en versjon som ikke er kompatibel med det utstyret du måtte ha i PCen din. Siden må du så laste ned -- f.eks. fra Internett -- de nødvendige driverne fra den enkelte PC-leverandør og installere dem på egenhånd. Denne oppgraderingen koster minst 1500 kroner…

DinSide vil naturligvis også følge opp de andre PC-leverandørene for å se hvordan disse vil behandle brukerne når lanseringen av Windows 98 nærmer seg..