Gratis verktøykasse for viderekomne

Vil du utforske Windows på innsiden? Her finner du flere verktøy.

De fleste brukere er fornøyd bare PC-en virker. Noen er enda mer fornøyd når de klarer å fikse PC-en når den ikke virker. Så er det noen som gjerne setter seg inn i hvordan ting egentlig virker, og liker å utforske nye muligheter og få PC-en til å virke bedre.

For den siste gruppen har Microsoft et eget nettsted, Windows Sysinternals. Her finner du små programmer som gir deg informasjon om systemet, og gjør det mulig å endre Windowsfunksjoner på forskjellige områder for å løse problemer som måtte oppstå.

Windows Sysinternals

Nettstedet ble opprettet av et par Microsoft-utviklere – Mark Russinovich og Bryce Cogswell – i 1996, for å huse forskjellige nytteverktøy for utviklere og IT-proffer.

Siden den gang har det dukket opp stadig nye støtteprogrammer, etterhvert som Windows har blitt videreutviklet, og innholdet hos Sysinternals spenner over alt fra blogger om forskjellige fenomener, problemer og løsninger til små støtte- og nytteprogrammer.

Vi har skrevet om flere av disse tidligere, du finner en liste over artikler som omhandler dette her.

Nyttige oversikter

DiskMon er et lite program som viser aktiviteten på harddisken. Du setter den i gang og den logger så lenge du vil. Du får en rapport som viser hvor mange og store diskaksesser som foregår. Denne informasjonen viser for eksempel hvor nyttig det er med en SSD som er rask på hyppig småskriving, siden de aller fleste diskaksesser dreier seg om å skrive/lese små bolker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DiSk Usage viser hvor mye plass hver mappe bruker.

NTFSinfo gir oversikt over diskvolumer.

ProcessMonitor viser hva som skjer i filsystemet, Registry, prosesser, tråder, DLL-aktiviteter osv.

Gratis verktøykasse for viderekomne


Nyttige programmer


Små nytteprogrammer finnes til en rekke oppgaver.

Contig lar deg defragmentere individuelle filer, selvsagt helst de som er ofte i bruk, for raskere innlesing når du bruker harddisk.

MoveFile lar deg sette opp filer til sletting ved neste omstart. Praktisk for filer som ikke lar seg slette mens systemet kjører.

PageDefrag lar deg defragmentere filer som brukes til mellomlagring og registry.

Kjør direkte

Det har nå kommet en Live-versjon av disse programmene, som lar deg kjøre dem direkte fra web, uten installasjon.

Her finner du Sysinternals