Gratis verktøy for foto-proffene

Adobe lar deg teste Lightroom 3 i seks måneder.

Er du en ivrig fotograf, er det kjekt med et godt verktøy for å holde orden i bildesamlingen, og ha muligheten til å gjøre mindre justeringer på bildene dine.

Amatørenes valg har lenge vært Google Picasa, mens proffene gjerne bruker Lightroom. Programmet er et svært godt bildearkiv, og har en rekke smarte funksjoner for rask redigering av bilder som er litt mer avanserte enn de man finner i for eksempel iPhoto eller Picasa.

Kjekke funksjoner

Lightroom gjør det svært enkelt å justere flere bilder i slengen, og har i tillegg en rekke kjekke verktøy du ikke finner i tilsvarende programvare som er gratis, som for eksempel Local Adjustment Brush som lar deg justere eksponeringen og mer i et spesifikt område, ved å dra musepekeren over området du vil justere.

Nytt i versjon tre av Lightroom er blant annet bedre arkiv-arkitektur, støy-fjerning og slideshow med lyd.

Du kan få en gjennomgang av nyhetene i denne videoen fra Adobe:


Trenger test-hjelp

Adobe er i ferd med å beta-teste den nye versjonen av programmet, og trenger hjelp til testingen. I hele seks måneder kan du være med på å teste den nyeste versjonen av Lightroom. Ifølge Adobe skal det gå fint å bruke beta-versjonen ved siden av andre versjoner av Lightroom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som vanlig er det vel verdt å merke seg at det er beta-programvare det er snakk om, og at man må regne med at feil kan oppstå.

Last ned beta-versjonen her, til Windows og Mac OS X. Krever at du lager en Adobe-konto.