Gratis og enkel fildeling

Å sende store filer pr. epost er ikke alltid like lett, på grunn av begrensninger enten hos deg eller mottaker. Disse to nettjenestene hjelper deg.

Lite er så irriterende som å sende en stor fil til noen, for deretter å motta en epost fra epostserveren til vedkommende med beskjed om at filen er for stor. Og hvem har ikke opplevd å åpne epostprogrammet sitt, for bare å oppleve at alt går i stå fordi noen har sendt en enorm fil til deg (som du kanskje ikke engang ønsket å motta).

For deg som avsender er den tungvinte løsningen å dele opp filen(e) i flere filarkiv og sende dem separat, som både krever tid og en rett tunge i munnen. Lettere er det å bruke Senduit eller FileSupreme.

Disse nettjenestene er like enkle som de er geniale. Istedenfor å sende den store filen til kontaktene dine, laster du den ganske enkelt opp til en nettside, og sender en nedlastingslenke til kontaktene i stedet. Du unngå dermed begrensningene som ofte ligger i eposttjenerne, og mottakerne unngår at epostprogrammet går i stå.

Slik fungerer det

Etter at du har valgt fil, angir du hvor lenge du vil at fila skal være tilgjengelig - på Senduit er dette fra en halv time til en uke:

Gratis og enkel fildeling


Et trykk på OK-knappen starter opplastingen, og når den er ferdig, får du en URL-adresse du for eksempel kan sende på epost til de du ønsker skal ha tilgang til filen. Dermed kan mottaker selv bestemme om hun ønsker å laste ned filen eller ikke.

Når angitt tid løper ut går det ikke an å laste ned filen mer.

Da vi prøvde tjenesten i dag, brukte vi cirka 6m 30s på å laste opp 14MB (35kB/s), og her var det ikke ut-hastigheten hos oss som var flaskehalsen. Vi ser ikke bort i fra at den har mer å gå på når det gjelder hastighet på mindre travle dager.

URL: http://senduit.com/

For større filer

Senduit har imidlertid en grense oppad på 100 MB pr fil som deles. Dersom du har behov for å dele større filer, bør du sjekke ut konkurrenten FileSupreme. Her er grensen hele 300 MB pr fil som deles:

Gratis og enkel fildeling


Du kan her ikke bestemme hvor lenge filen skal deles, men 30 dager etter at sistemann har aksessert filen blir den slettet automatisk.

URL: http://filesupreme.com/

Åpen tilgang

Ingen av de to tjenestene krever registrerting, men husk at det kan være forbudt å dele materiale du ikke har opphavsrettigheter til, og les gjennom betingelsene for tjenestene dersom du er i tvil.

Husk at tilgangen til filen ikke er lukket, så skal du dele filer med sensitivt innhold kan det være smart å kryptere filene først.

(Deler av debatten under er knyttet til en tidligere sak om Senduit)