Gratis Office-suite

Det tyske firmaet Star Division har nettopp lansert versjon 5.0 av sitt integrerte kontorprogram StarOffice. For privat bruk er det helt gratis, og kan lastes ned over Internett.

Gratis Office-suite

StarOffice 5.0 er ikke noe hobbyprosjekt eller en avdanket eldre versjon som gis bort for moro skyld. Dette er et komplett kontorstøtteprogram som til privat bruk absolutt kan konkurrere med tilsvarende pakker fra Microsoft, Corel eller Lotus. Og prisen er det ingen som kan konkurrere med.

Hvorfor gratis?

Star Division gir bort dette programmet, fordi de vil bli bedre kjent. Microsoft Office er totalt dominerende i dette markedet, og å ta opp konkurransen er en frisk satsning. Å markedsføre et integrert kontorprogram over hele verden er svært kostbart, så Star Division har tatt en beslutning som ikke koster penger. Beslutningen koster derimot tapt salg, men de satser på at markedsføringseffekten har større verdi enn tapet, og det er jo et interessant eksperiment.

Star Division er store i Tyskland, hvor de ligger på en klar andreplass etter Microsoft når det gjelder denne typen programvare. Selskapet satser nå sterkt også på USA med denne nye formen for markedsføring.

Multiplattform

StarOffice finnes for Windows 95/98/NT, Linux, OS/2, og Sun Solaris. En versjon for Mac er under utvikling, og det finnes også en Java-basert utgave for nettverk som må kjøres sammen med StarOffice Server.

De personlige utgavene, som er begrenset til privat, ikke-kommersiell bruk, skal heretter og for all fremtid være gratis i følge Star Divisions grunnlegger Marco Börries.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For kommersiell bruk koster den profesjonelle utgaven 169 dollar for én lisens. Større virksomheter forhandler gjerne direkte med Star Division for et pristilbud på en konserninstallasjon.

Hva inneholder StarOffice?

Pakken har som slagord "Do Everything in One Place“. Fra hoved-skjermflaten kan du navigere gjennom forskjellige verktøy og filer på en måte som ikke er ukjent for Windows-brukere.

Programmene i pakken er tekstbehandler, regneark, grafikk/presentasjonsprogrammer, epost- og news-leser, plangleggingsverktøy, redigeringsverktøy for matematiske formler og et enkelt redigeringsverktøy for HTML.

Alle programmene kan både lese og skrive en rekke filformater, deriblant alle formater for tilsvarende programmer i Microsoft Office og HTML.

Førsteinntrykk

Vi har lastet ned programmet, som kommer som en installasjonsfil på 62 MB. Dette er mye for de som ikke er så heldige å ha en rask, fast linje, men du kan jo ta natten til hjelp?

Utpakking og installasjon gikk helt knirkefritt, og det var tydelig fra første stund at dette ikke er noe amatørprodukt.

Vi har ikke hatt tid til omfattende tester, men har åpnet mange forskjellige dokumenter og sammenlignet med Microsoft Office. Det var ingen forskjell å se. Stiler i Words dokumentmaler oppfører seg helt likt, presentasjonsprogrammet ligner svært på Powerpoint, og Excel-filer håndteres som på hjemmebane.

Vi kan trygt anbefale dette programmet – billigere får du det ikke på ærlig vis, og funksjonaliteten ligger helt på høyde med de kommersielle alternativene.