Nettjensten FreeAllMusic gir deg gratis musikk hvis du ser på en liten reklamesnutt først.
Nettjensten FreeAllMusic gir deg gratis musikk hvis du ser på en liten reklamesnutt først.Vis mer

Gratis musikk mot reklametitting

Den amerikanske nettjenesten FreeAllMusic introduserer et spennende konsept.

Kjøper du musikk på nett, betaler du ofte rundt en tier for en enkeltsang. Hva om du heller kunne se en 20 sekunders annonse?

Vi har testet den amerikanske nettjenesten FreeAllMusic, hvis forretningsidé er nettopp dette. Nettstedet har et relativt solid musikkutvalg og har foreløpig kontrakter med både Universal Music, EMI og RedEye USA.

Akkurat hvor mange låter som er tilgjengelige er vanskelig å estimere, men siden enkelte av (de ganske mange) musikkategoriene er populert med rundt 50.000 sanger, vil vi tro at 300.000-500.000 ikke vil være helt på jordet om vi skulle tippe. Det er fortsattt et godt stykke bak både Spotify (rundt 6 millioner i følge Guardian) og iTunes (over 11 millioner sanger i følge Apple selv). Dog virker det som om de gjeldende hitlistene er godt representert i arkivet.

Velg sang, se reklame, last ned

FreeAllMusic fungerer på følgende måte: Du finner hvilken sang du vil laste ned, og du kan også forhåndslytte på alle spor. Via topplistene kan du se hva som selger mest (også innenfor hver kategori), du kan bla deg igjennom side opp og side ned med sanger i ulike kategorier og det finnes selvsagt et søkefelt hvis du er på jakt etter noe spesifikt. Informasjonen er også krysslenket slik at du f.eks. kan klikke på en artist for å se alle låtene fra vedkommende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Se gratis film med Voddler

Når du har bestemt deg for sang, klikker du på nedlastingslenken og blir da tatt til en side der du velger sponsor - altså hvilken reklamesnutt du har lyst til å se mot å få laste ned låta gratis etterpå.

Gratis musikk mot reklametitting


Reklamesnuttene varer ca 20 sekunder, og deretter kan du laste ned låta i 256kbps MP3-format. Det betyr med andre ord at fila du laster ned er fri for DRM (kopibeskyttelse), og at du kan overføre den til mobiltelefonen, MP3-spilleren eller hvor du måtte ønske.

Ikke for nordmenn, men...

Tjenesten har dog sine begrensninger. Du får nemlig bare lov til å laste ned 5 sanger hver uke (påfyll hver tirsdag, og ubrukte nedlastinger kan ikke samles opp), så foreløpig er det ikke en tjeneste du kan bruke for å bygge opp en massiv musikksamling. Dessuten er den i lukket beta som betyr at du trenger invitasjon, og den er kun tilgjengelig for amerikanere (vi brukte Hotspot Shield-trikset).

Vi stiller oss noe tvilende til om dette er en forretningsmodell som kan fungere godt, siden annonsørene neppe betaler en tier pr hode som ser på annonsen deres, men kanskje vil begrensningen på 5 låter gjøre at dette også fungerer som en prøvesmaking der mange vil bli fristet til å kjøpe hele album.

Hvorvidt tjenesten kommer til Norge vites ikke.