Gratis Microsoft Office på nett

Vi snakker ikke om full pakke, men er den stor nok?

Microsoft Office er mildt sagt velkjent, det finnes ikke noen utfordrer for Windows-brukere. Det gratis alternativet Open Office er i utgangspunktet mer enn godt nok for de aller fleste brukere, men når man skal samarbeide om dokumenter på tvers av programmene er det ikke alltid det er helt problemfritt.

Google har også meldt seg på, med Google Docs som etter en lang periode med testing og utvikling ble alment tilgjengelig i juni 2009. Men denne pakken lever i nettleseren og fungerer bare når du er koblet opp på Internett.

Microsoft har heller ikke ligget på latsiden, og har nå lansert internettversjonen Office Web Apps i Norge. Den har allerede vært tilgjengelig siden juni i USA og England, men nå er den altså her i norsk språkdrakt.

Les også: Skriv dokumenter sammen med Sync.in

SkyDrive

Poenget med Office Web Apps og Google Docs er at programvaren og data ikke er installert og lagret på brukerens maskin. Programvaren er en tjeneste, i begge tilfeller gratis, og dataene blir lagret hos tilbyderen et eller annet tilfeldig sted hvor det er plass, i det som kalles "nettskyen".

Denne modellen brer om seg først og fremst i næringslivet, hvor en bedrift kjøper alt som har med IT å gjøre som en tjeneste i stedet for å ha egne folk og maskinpark til å ta seg av dette. For private brukere ser vi også tendenser i samme retning, spesielt innen underholdning. Spotify er et godt eksempel, så lenge det man ønsker er tilgjengelig til enhver tid er det ikke nødvendig å lagre det på egen maskin. At tjenesten også fungerer når man logger seg på en annen maskin er bare en fordel.

Når det gjelder egne data er ikke alle like begeistret for å overlate disse helt og holdent i Google eller Microsofts hender. Likevel er det mye egne data man produserer som det ikke oppleves som noen risiko å overlate til andre å ta vare på. Mer sensitive data vil man ta vare på selv.

Microsoft tilbyr 25 GB plass til data i SkyDrive for private brukere.

Les også Google Docs + Outlook er sant

Programmene

For å begynne å bruke Office Web Apps må du ha en Hotmail-konto. Du går til hjemmesiden for Windows Live og logger deg inn, og på topplinjen har det dukket opp et nytt valg: Office.

Velger du dette kommer du til hovedsiden for Office Web Apps hvor det er plass til lister over dokumenter og ikoner for valg av program for å starte opp med en tom fil.

Gratis Microsoft Office på nett


Programmene er Word, Excel, OneNote og PowerPoint. Topplinjene med menyer og knapper ligner svært på de tradisjonelle variantene, kikker man nærmere finner man ikke overraskende en del færre muligheter.

Gratis Microsoft Office på nett


Gratis Microsoft Office på nett


Gratis Microsoft Office på nett


Gratis Microsoft Office på nett


Så fort man kommer i gang er det tydelig at man jobber med en lett-versjon. Bruksområdene begrenser seg til de enklere prosjektene, Word App'en fungerer fint med referater og søknader, inkallinger og annet som ikke krever de dypereliggende mulighetene i "ekte" Word.

I Excel har du færre formler, mindre muligheter for disponering av innhold i cellene, grafikken er bare en knapp forsmak til alt Excel byr på. Vi savnet spesielt muligheten for høyreklikk og formateringspenselen.

One Note og PowerPoint er tilsvarende forenklinger, det fungerer fint til skole og hjemmebruk.

Der det butter er de gangene hvor du trenger en spesiell egenskap eller funksjon, som den store Office-pakken har i overflod. Det finnes vel ingen som bruker alle mulighetene, men de fleste bruker noen, men ikke alle de samme.

Ytelse

Et problem med denne type nettbaserte løsninger er at ytelsen avgjøres vel så mye av hvor rask nettforbindelse du har som av selve maskinen du bruker.

Vi prøvekjørte programmene på en svært rask nettforbindelse, og innimellom merket vi at det var en forsinkelse i responsen ute og gikk. Sammenlignet med Office som kjører lokalt, som heller ikke alltid er noen lettdrevet sak, opplever man ikke samme følelse av kontakt. Man får terminalfølelsen, at noe skal behandles før du får tilbake kontroll.

Har du en tregere internettforbindelse og en litt daff PC vil selvsagt brukeropplevelsen ikke bli optimal.

Men duger det?

Selv om Microsoft har strødd rundt seg med reklame for den store Office-versjonen, så inneholder denne samlingen nok av muligheter for svært mange. Spesielt de som bare bruker slike programmer sporadisk på hjemmebane er det en helt ypperlig og grei løsning.

At den i tillegg er vevet inn i Microsoft øvrige tjenester gjør jo også at den er lett tilgjengelig.

Vi kan vel også regne med at konkurransen mellom Google og Microsoft gjør at både Google Docs og Office Web Apps videreutvikles til glede for oss brukere.

Og en konkurranse om de beste gratisprogrammene er jo bare å glede seg over.

Hvordan du kommer i gang kan du lese om her, litt dypere kommer du i denne artikkelen

Du kan også lese bloggen til utviklerne av Office Web Apps her

Les også: Få tilbake menyene i Office