Gratis kryptering lurt ut av USA

Amerikanske myndigheter har strenge regler for eksport av avanserte krypteringsprogrammer, programmer som gjør at du kan skjule innholdet i filer som for eksempel sendes med epost. Men med en skanner og god tid, klarte utviklerne av PGP – Pretty Good Privacy – å utnytte et smutthull i strenge amerikanske lover…

PGP er en klassiker blant krypteringsprogrammer. Med PGP har millioner av internettbrukere i flere år klart å sikre seg selv stor trygghet mot overvåkning, kontroll og spionasje av ethvert slag. Alt fra viktige bedriftshemmeligheter til barneporno har søkt skjul i PGPs avanserte kryperingsnøkler.

Du har kanskje lagt merke til at vi som norske brukere ikke får lov til å laste ned de mest avanserte versjonene av nettlesere som Netscape og Microsoft Internet Explorer. Mens amerikanske brukere har tilgang til versjonene med 128-biters kryptering må vi ta til takke med 40-biters versjonene.

Grunnen er at amerikanske myndigheter regner avansert krypteringsteknologi for å ha militær betydning, og derfor er eksport ulovlig.

Men det som ikke er ulovlig er eksport av bøker, og her fant PGP-utviklerne et smutthull i lovverket.

I samband med lanseringen av PGP versjon 6.5.1, har utviklerne alt i alt skrevet ut 10 000 sider med kode i programmeringsspråket C. Disse sidene, bundet inn som bøker, ble eksportert og deretter lest inn fra skanner og fortolket i skriftgjenkjenningsprogrammer (OCR), og voilá: PGP har blitt eksportert allikevel.

Dette er ikke det eneste som er hyggelig for alle ikke-amerikanere med ekstra behov for privatliv på Internett: PGP er fullstendig gratis, og er enkelt å laste ned.

Tilgang til nedlastbare filer, og instruksjoner om hvordan du bruker PGP finner du på International PGPs hjemmesider. PGP er et ganske stort program, hele 8 MB, og tar ca. 40 minutter å laste ned på et vanlig modem, men bare 10 minutter med dobbel ISDN.