Gratis hjemmestudio?

Hvis du vurderer å anskaffe deg et hjemmestudio på PCen har du mye å velge mellom. Flere produsenter har gratisversjoner av sine programmer, her ser vi på Acid Express.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du må i utgangspunktet ha en PC som ikke er så mange år gammel, et lydkort må være installert, og du må selvsagt ha en eller flere mikrofoner, avhengig av instrumenttype. Det finnes gode mikrofoner til hjemmestudio som bare koster noen få hundrelapper. Det er også en fordel å ha en liten mikser, eller en mikrofonforsterker som du så kobler til linjeinngangen på lydkortet. Det gir best resultat. Miksere med 4-6 kanaler får du fra rundt tusenlappen.

Hvis du ikke vil bruke penger på dette i første omgang kan du jo prøve å få lånt utstyret for å teste ut dine evner som hjemmestudiotekniker...

Men la oss se på programvaren:

Acid er et spennende program som dekker mange bruksområder. Det finnes i flere versjoner, for brukere med forskjellige ambisjonsnivåer. Den mest avanserte kan du lese om i
denne artikkelen, men her skal vi se litt på den enkleste versjonen Acid Express, som altså er helt gratis.

Hva kan du gjøre med Acid Express?

De viktigste begrensningene er antall spor og effektmuligheter. På gratisversjonen kan du bare bruke opptil 10 spor, og det er ingen tilgjengelige effekter.

Men hvis du for eksempel spiller gitar og bass, og ønsker å jobbe litt med egne låter, kan dette være tilstrekkelig.

image: Gratis hjemmestudio?

Det spesielle med Acid er måten det håndterer loops på. For det første er det latterlig enkelt å arrangere. Du velger en loop-lydfil i oversikten, og drar den over i sporvinduet. Da dukker det automatisk opp et spor, og pekeren blir en pensel. Da er det bare å ”male” repetisjoner av lydfilen bortover så langt du ønsker. Med viskelæret kan du fjerne takter, hvis du vil åpne for at andre looper skal spille på andre spor. Hvert spor håndterer bare en lydfil/loop.

Så kommer det smarte med Acid: Du kan fritt justere tempo og toneart på loopen, uten at det påvirker hverandre!

Hvis du finner en trommeloop på nettet (søk på ”loops” – det kryr av nettsteder hvor du kan laste ned gratis) som passer i stilarten er det bare å ”male” den inn på et spor. Så kan du justere tempospaken slik at det passer ditt tempo! Du kan også endre tonehøyden på
kompet, for effektens skyld.

Finner du flere looper som du vil kombinere, er det bare å legge dem inn på flere spor, de vil automatisk bli tilpasset tempo og spille i takt.

Innspilling

Innspilling av sang, gitar og andre instrumenter foregår ved å trykke opptaksknappen, skrive inn spornavn, og trykke OK. Så lages det en nytt spor og innspillingen starter. Det er lurt å eksperimentere litt med nivåer og balansen i lyttingen mellom loops og det du skal spille inn.

Miksing

Når du har spilt inn sporene dine, kan du justere volumet og panoreringen på sporene.
Du kan til og med øke eller senke tempo på hele låta etterpå, inkludert opptakene av egen stemme og instrumenter.

image: Gratis hjemmestudio?

Nedlastning

Acid Express kan du laste ned her.

Trives du med programmet kan du bruke noen hundrelapper på en større versjon, som støtter flere spor og effekter.

Sammenligningstabell mellom versjonene finner du her

Andre programmer

Det finnes som nevnt gratisversjoner også fra andre produsenter. Neste vi kommer til å teste er Logic Fun, som er en prøvesmak på Logic Audio fra Emagic.