Synes du dette var pent? Her har vi lastet opp et bilde fra harddisken, autojustert fargene (med merkbart bedre resultat), forstørret og lagt på en vakre påskerammen.
Synes du dette var pent? Her har vi lastet opp et bilde fra harddisken, autojustert fargene (med merkbart bedre resultat), forstørret og lagt på en vakre påskerammen.Vis mer

Gratis bildebehandling på nettet

NYHET: Takket være tjenesten PictureIQ får du nå gratis bildebehandling over Internett med teknologi fra Adobe. Brukermiljøet er absolutt på høyde med enkle grafikkprogrammer, og i tillegg er det ganske kjapt.

Vi har skrevet om dette før: Programvare som vi er vant til å ha på PCen, flyttes over til Internett. Resultatet kan bli enklere brukermiljø, mindre krav til din egen PC, lett tilgjengelige nye versjoner, og ikke minst lavere kostnader.

PictureIQ er en tjeneste som fungerer, selv om den foreløpig først og fremst er et utstillingsvindu for teknologi som selges til ulike webtjenester.

PictureIQ lar deg laste bilder til en webserver, slik at du kan autojustere fargene, flytte på bildet, forstørre, forminske, legge til ulike effekter eller lage et gratulasjonskort.

Når du er ferdig, lar PictureIQ deg sende bildet med epost enten til deg selv eller til venner. Hele prosessen går svært raskt og fungerer knirkefritt.

Vel, det er ett unntak: Uansett hvor stor originalen din var, blir bildet som PictureIQ sender av gårde redusert til usle 320x240 piksler. Men ellers er kvaliteten utmerket.

Teknologi fra Adobe

PictureIQ har kjøpt teknologi fra Adobe, selskapet som står bak et av markedets ledende bildebehandlingsprogrammer, Photoshop. Og dette er nok en viktig grunn til at resultatet av de ulike effektene hos PictureIQ er av så god kvalitet.

Nyttig eller morsomt?

Programmer for bildebehandling som er mye mer avanserte enn PictureIQ følger gjerne med en ny PC eller skriver, eller så koster de i hvert fall ikke mer enn et par hundrelapper i butikken. Så nettopp den løsningen som presenteres nå har nok begrenset nytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men PictureIQ kan komme til sin rett når alle har bredbånd og når funksjonene dukker opp som en integrert del av en webtjeneste. Blant PictureIQs første kunder finner vi for eksempel Corbis, som er et online bildebyrå som selger bilder til både amatører og profesjonelle brukere.

Når bildehandling er del av deres webtjeneste, kan det for eksempel gis mulighet til at deler av et fotografi klippes ut slik at man slipper å bruke lang tid på å laste ned. Eller en journalist kan utføre enkel bildebehandling når han er ute i verden på oppdrag, og deretter sørge for å sende bildet til mediebedriften han tilhører.

Men den versjonen vi har kikket på er først og fremst en god teknologidemonstrasjon, og det er nyttig nok for mange av oss.

Her finner du demoen hos PictureIQ.