Foto: 3Dfx
Foto: 3DfxVis mer

Grafikkort:Voodoo Banshee fra 3Dfx

3Dfx har lenge vært den ledende produsenten av 3D-grafikkort for spillentusiasten. Med selskapets rene 3D-grafikkbrikker som Voodoo og Voodoo2, har produsenter som Diamond og Creative laget noen av de raskeste grafikkortene for spill noensinne. Problemet med disse kortene har vært at det trenges et eget kort eller grafikkbrikke for vanlig todimensjonal Windows-bruk. Men nå kommer Voodoo Banshee, som integrerer topp ytelse fra begge verdener.

Voodoo Banshee er basert på kjernen i Voodoo2 og tilføyer det som kan være markedets raskeste 2D-maskineri. I tillegg til å støtte alt som er skrevet for Voodoo2 og Voodoo Graphics inkludert 3Dfx Interactives Glide-miljø, støtter den nå også OpenGL og Microsofts Direct3D.

Siden Voodoo og Voodoo2 er adskilt fra 2D-grafikkdelen, er det ikke mulig å integrere 3D-funksjonene deres i samme skjermbilde som 2D-kortet de er tilkoblet. Med integrasjonen i Voodoo Banshee er ikke det noe problem og 3Dfx har forberedt seg godt ved å legge inn støtte for de fleste avanserte funksjonene som kommer i DirectX 6.0 om kort tid.

Avanserte 2D-funksjoner

Voodoo Banshee har et fullt 128-bits grensesnitt mot videominnet og støtter opp til 16 MB SGRAM eller SDRAM på kortet. Det gir også meget god ytelse på gamle DOS-spill, i tillegg til å støtte inntil 1920 x 1440 punkter for Windows-brukeren.

3Dfx lover også full maskinvareimplementasjon av alle de 256 GDI-rasterfunksjonene i Windows. Det betyr at PCens prosessor blir satt til side og slipper unna nesten hele jobben med å tegne opp skjermbildet. Det er spesielt bra for deg som ikke har verdens raskeste prosessor i PCen din.

Likevel er det også en del å hente i samspillet mellom Voodoo Banshee og en Intel Pentium II prosessor. Det skyldes at Voodoo Banshee er den første grafikk-brikken som er i stand til å behandle grafikkommandoene i den uordnede rekkefølgen som Pentium II er i stand til å levere.

Voodoo Banshee har også støtte for fullskjerm video og programvarebasert DVD filmavspilling. I tillegg har den et eget grensesnitt (VMI) hvor en maskinvarebasert DVD-dekoder kan kobles til. En maskinvarebasert DVD-dekoder er nødvendig hvis du ikke har en rask Pentium II-prosessor.

Diamond Multimedia først ut?

Diamond Monster-serien er den mestselgende produktlinjen som er basert på brikkene til 3Dfx. Diamond har jobbet med Voodoo Banshee en stund og de første produktene forventes å bli tilgjengelige i august. Så fort vi får tak i et eksemplar, vil vi komme tilbake med omfattende målinger i vår test av grafikkort.