Grafikkortet - mange muligheter

Et grafikkort med høy ytelse kan generere veldig mye varme, og hovedsaklig er det to ting som det er viktig å holde så kalde som mulig; nemlig GPU og RAM. Til den jobben får du altfor ofte en liten kjøleribbe og vifte på speed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


For grafikkortprodusentene er det viktig at kortene skal yte så bra som mulig, samtidig med at temperaturen blir holdt nede. Samtidig vil de gjerne holde kostnadene på et minimum. Dette resulterer selvfølgelig i kjøleløsninger som ofte ikke alltid er optimale. I tillegg er det jo som kjent trangt om plassen i datamaskinen, så luftstrøm og muligheten for kjøleribber og vifter begrenses kraftig av nærliggende kort.

Fin løsning på en ATI X1900XTX. Her blir nemlig den varme luften fraktet rett ut av kabinettet. Men STILLE er den ikke...
Fin løsning på en ATI X1900XTX. Her blir nemlig den varme luften fraktet rett ut av kabinettet. Men STILLE er den ikke... Vis mer


Problemet med en slik ”standard” kjøleløsning er at kjøleribben lett blir for liten, slik at det blir påkrevd med en vifte. Og denne vifta er som regel liten og billig. Siden den er såpass liten må den spinne fort for å flytte nok luft, og med litt laber kvalitet finner du med tiden ut at du sitter på et økende irritasjonsmoment. Alle vifter vil med tiden miste smøring, gå tørre og bråke mer. Billige vifter gjør det bare tidligere og mer enn andre.

Bråkete kort, hva gjør jeg nå?

Hvis du først har konstatert at din nåværende grafikkortløsning er et støyproblem, har du flere muligheter til å løse det:

  • Bytte ut grafikkortet, anskaffe et med passiv avkjøling
  • Bytte ut grafikkortet, anskaffe et med stillere vifte
  • Bytte ut kjøleløsningen, fra vifte til passiv avkjøling
  • Bytte ut kjøleløsningen, fra vifte til en stillere vifte
Du kan selvfølgelig også gå for vannkjøling; dette skal vi gå nærmere inn på i en senere artikkel.

image: Grafikkortet - mange muligheter


Hva som passer best for akkurat DEG kommer an på flere faktorer, først og fremst hva slags kort du sitter på allerede. En annen faktor er jo hvor mye penger du vil legge i å gjøre PCen din stillere. Det er fort gjort å ta litt av. Men dersom du har et gammelt, slitent grafikkort med en bråkete vifte kan det være like greit å bytte til et helt nytt kort med passiv kjøling som ikke koster all verden.

Dersom du allerede har et kort i mellomklassen er du derimot sikkert ikke så tent på å kjøpe et nytt som er originalt passivt kjølt, selv om det vil gi like bra eller bedre ytelse enn det du allerede har. Men du har også muligheten til å plukke av din bråkete vifte og kjøpe en stor separat kjøleribbe for passiv avkjøling.

image: Grafikkortet - mange muligheterMed en stor og fin kjøleribbe kan selv et varmt kort bli vifteløst. Men dette krever at du har litt luftgjennomstrømning i kabinettet. Alternativet er å la en vifte som ikke støyer blåse over kjøleribbene.

Har du et dyrt kort med bra ytelse er det godt mulig at det blir for varmt for normale passive løsninger. Da finnes det i det minste mye roligere løsninger enn standardvifta.

image: Grafikkortet - mange muligheterDenne kjøleren fra Zalman (VF700-AlCu) har en vifte som knapt kan høres i "silent mode", og kjøler foruten GPU også RAMen (med små blå kjøleribber).

Dersom du lurer på om bytte av kjøleribbe eller vifte er noen stor hekeskunst, så er svaret nei. De seriøse produsentene av slike løsninger legger ved alle delene du trenger, og fyldig guide til hvordan du skal gjøre det. Dette koster fra et par hundrelapper og oppover, alt ettersom hva du er ute etter.

Det viktigste er at du forsikrer deg om at den løsningen du vurderer passer på akkurat ditt kort. Dette sjekker du som regel enkelt ved å besøke hjemmesiden til produsenten av akkurat den løsningen, der du finner en oversikt over hva som går og hva som ikke går.

Ellers ender du gjerne opp med å drive metallsløyd.