Grafikkortene du bør kjøpe nå

Her er tipsene til deg som vil ha litt ekstra sprut over spillingen før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du ikke allerede har fått det med deg så har de av oss som liker dataspill hatt en god høst. Og selv om noen av titlene har vært eksklusive for konsollspillere, er heldigvis fremdeles PC en godt representert plattform.

Du kan lese mer om årets spillhøst her.

Problemet, om man kan vinkle det på den måten, er at mange av de nyere PC-spillene krever sitt når det gjelder maskinvare. Men det å kjøpe en splitter ny og dyr PC for spilling nå vil for mange være utenfor akseptable økonomiske rammer.

Spesielt om du allerede mer eller mindre har blakket deg på flere av høstens nyheter.

Ut med det gamle...?

Det aller viktigste når det gjelder spilling er grafikkortet, men du kan ikke bare hive et nytt grafikkort i en gammel PC og forvente underverker - de moderne grafikkmonstrene krever nemlig at resten av PC-en henger med i svingene.

image: Grafikkortene du bør kjøpe nå


I all hovedsak er det viktig at hovedkort, minne og prosessor har anstendig ytelse, og har du en liten og sliten strømforsyning må kanskje den byttes ut i tillegg. Men for nye komponenter trenger du absolutt ikke å bruke de helt store summene. For en knapp måned siden skrev vi faktisk en artikkel der vi skaffet oss nye hovedkomponenter - altså hovedkort, RAM, prosessor og grafikkort - for 2400 kroner. Les hele saken her.

Avhengig av hva du har fra før kan det altså være en stor fordel å oppgradere mer enn bare grafikkortet. Må du kjøpe nytt er en generell anbefaling en god strømforsyning på minst 400W (mer dersom du skal kjøre SLI/CrossFire), en moderne tokjerneprosessor på 2,5 GHz (eller høyere) og minst 2 GB RAM. En firekjernesprosessor gir (ennå) ingen spesielle fordeler når det gjelder spill - da er det bedre med en høyere klokket tokjerneprosessor.

Men hovedsaklig er det altså grafikkortet du skal legge pengene i. For mens en kraftig oppgradering av prosessoren kan øke spillytelsen med noen titalls prosent, vil det samme beløpet kunne doble eller kanskje tredoble 3D-ytelsen ved å bytte til en ny generasjon grafikkort.

ATI eller Nvidia?

image: Grafikkortene du bør kjøpe nå


Du vil se at det de to rivalene ATI og Nvidia ofte ligger på omtrent samme pris og ytelse når det gjelder spill, så ofte går valget på smak og behag når det gjelder andre aspekter. Noen vil se på pris, noen vil foretrekke den ene over den andre av gammel vane, mens de mer avanserte vil velge på bakgrunn av støtte for CUDA eller FireStream. Videofanatikere vil kunne foretrekke ATIs Avivo eller Nvidias PureVideo alt ettersom.

Hvis du ikke allerede har noen preferanser her trenger du egentlig ikke bry deg med det - vi tipper du blir fornøyd uansett.

GDDR3, Super OC og"Bullshit Edition"

I sin kamp om å tekkes kundene vil du finne at det er er mange kort som bygger på samme grafikkbrikke. Som et eksempel kan vi ta ATI Radeon HD4850, som i en enkelt nettbutikk var representert med 20 forskjellige kort med et spenn i pris på 600 kroner.

Her vil noen ha spesielle kjøleløsninger (greit om du bryr deg om støy), noen vil være overklokket (OC), komme med spill eller ha masse minne. Når du velger er det greit å være edruelig - mye minne har sjelden stor effekt, og det som regel er bedre å hoppe til "neste modell" i stedet for å legge mye ekstra kronasjer i et pålesset kort.

Men har du øynene med deg kan du kan også komme over gode tilbud ved å legge til en femti- eller hundrelapp utover de billigste alternativene.

Handlelista

Her er våre favoritter nå før jul. Merk at det for ekstremistene av dere også er mulig å kombinere flere kort i SLI eller CrossFire, men her har vi kun tatt for oss enkeltkort.

image: Grafikkortene du bør kjøpe nå

Rundt 1000 kroner

Har du først tenkt til å oppgradere boksen din for spilling ville vi ikke brukt noe mindre enn dette - spesielt med nyere spill og høyere skjermoppløsninger (1920 x 1200) er nok dette å betrakte som et minimum.

I dette prissegmentet er det i skrivende stund ATI Radeon HD4670 og Nvidia GeForce 9600 GT som kniver om å være mest interessant. ATI-kortet ligger som regel litt bak 9600 GT i tester, men er du virkelig i pengeknipe er det også mulig å spare noen hundrelapper ved å velge dette.

Er du villig til å strekke deg litt lenger vil dog et ATI Radeon HD4830 gi mer ytelse for pengene.

Over 1500 kroner
Våre anbefalinger her er Radeon HD4850 eller GeForce 9800GTX(+), som stiller nokså likt når det gjelder både pris og ytelse.

Rundt 2000 kroner
Her begynner det å smake fugl, og det er siste stopp for deg som setter pris på mye ytelse i forhold til brukte penger. Vi må blinke ut både ATI Radeon HD4870 og Nvidia GeForce GTX 260, som (igjen) gjør en nokså lik jobb.

Enda mer ytelse?
Vil du ha det aller beste må du også belage deg å betale for det. Når vi nærmer oss 4000 kroner kommer vi borti ATI sine Radeon 4850 X2-kort og Nvidia GeForce GTX 280.

Stort, dyrt, varmt og best: ATI Radeon HD4870 X2.
Stort, dyrt, varmt og best: ATI Radeon HD4870 X2. Vis mer


For å ta X2-kortet først: her har ATI smekket to grafikkprosessorer på ett kort, som da fungerer på samme måte som CrossFire eller SLI uten at du trenger bry deg om mer enn ett fysisk kort. Dette er selvfølgelig smart og ytelsen er meget god, men det er ikke bare gull - det blir varmt, krever en del av strømforsyningen pluss at drivere og/eller spill ikke alltid er like glad i CrossFire.

GeForce GTX 280 har på sin side kun en grafikkprosessor og vil i teorien lage mindre trøbbel (og i praksis mindre varme) - men er til gjengjeld gjerne litt dyrere.

Går vi enda litt opp i pris finner vi ATI Radeon HD4870 X2, og som du skjønner er det nok en gang to grafikkbrikker på samme kort - med de samme ulempene som gjelder for 4850 X2. Er du dog ute etter det raskeste enkeltkortet akkurat nå så er dette hva du skal gå for.