Grafikkort til stue-PC

Hei.

Som så mange andre holder jeg på å lage meg en stue-pc (htpc). Hvilket grafikkort skal jeg velge til en slik PC? Er det like viktig med alle spesifikasjonene rundt vertex-shaders og pixel pipelines osv? Eller er det viktigst at skjermkortet kan dekode filmsignaler?
Skjermkortet bør være vifteløst, og såkalt "low profile", siden min HTPC er av mindre høyde enn normalt. Hva er viktig å tenke på i denne sammenheng?

Mvh,
EspenQ

Datadoktoren svarer

Heisann,

Hva som er viktig på skjermkortet kommer helt an på bruken. Shaders og pipelines er ikke noe du skal bekymre deg om, selv blant hardbarkede gamere er spesifikasjoner mindre viktig enn faktisk ytelse.

Men enten du har planer om å bruke stue-PCen som en avspiller for lyd og bilde eller til spilling, bør du uansett sikte deg inn på et relativt moderne grafikkort. Grunnen til dette er at utviklingen innen digital bildeprosessering, altså behandling av bildekvaliteten i sanntid, er i stadig (og rivende) utvikling. Det gjelder for både SD og HD. ATI og nVidia har hver sin teknologi for dette, som er henholdsvis Avivo og PureVideo, og denne teknologien støttes i forskjellig grad av forskjellige grafikkort.

Uansett er et godt tips å passe på at du får et kort med minst en digital utgang, enten DVI eller HDMI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om moderne grafikkkort som regel tåler høye temperaturer ganske bra, gjør det ikke saken noe enklere at det er liten plass i kabinettet i tillegg til at du skal bruke passiv kjøling. Du bør derfor ha i bakhodet at det bør være god luftgjennomstrømming i kabinettet, spesielt rundt de passivt kjølte komponentene.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar