Grafikkort-guide for bærbare

God grafikk er ikke bare forbeholdt stasjonære PCer, men det er ofte enda vanskeligere å finne veien blant de bærbare grafikkløsningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generelt kan vi si at grafikkort på bærbare fungerer på samme måte som de gjør på stasjonære datamaskiner, men som du også vet er det begrenset med plass i laptoper. Det er heller ikke bare størrelsen som setter grenser for hva slags løsning som blir mulig i en bærbar, også strømforbruk og påkrevet kjøling gjør at portable spillmaskiner gjerne både er store og dyre.

Integrert grafikk

Som med stasjonære kan vi dele inn grafikkort i forskjellige grupper. Den billigste løsningen er integrerte grafikkort, og disse er i mange tilfeller også det beste du kan ha dersom du ikke er spesielt interessert i spill. Det er nemlig disse løsningene som bruker minst strøm, noe som betyr lengre batteritid og mindre varmeutvikling.

Grafikkort-guide

  1. Grafikkort-guide for bærbare


Også i det bærbare markedet er det ATI og nVidia som dominerer med sine løsninger, men akkurat når det gjelder integrert grafikk stiller også Intel sterkt.

Mange integrerte grafikkløsninger bruker av PCens systemminne. Det kan være verd å tenke på dersom du ikke har så mye RAM på datamaskinen.

Dedikerte kort - mye å velge i

image: Grafikkort-guide for bærbare


Går vi forbi de integrerte kortene er det masse å velge i, og det store spørsmålet blir selvfølgelig hva som er bra nok for akkurat deg. Lista går fra budsjettkort som du gjerne finner i de litt mindre bærbare opp til de dyreste og kraftigste kortene som normalt sett kun er i 17-tommers gamingmaskiner.

Grafikkort for stasjonære PCer kan jo enkelt rangeres etter pris, men det er langt vanskeligere for bærbare. Her er jo prisen som regel er bakt inn med kostnadene for resten av maskinen.

I tillegg kommer det stadig nye kort på markedet, og ikke alle blir direkte annonsert heller, så markedet er gjerne uoversiktlig på akkurat det punktet. Det kreves kontinuerlig og nitidig jobbing for å holde seg helt oppdatert. For komplett oversikt vil vi derfor henvise til en stadig oppdatert forumtråd på NotebookReview.com, der alle kjente grafikkort for bærbare er rangert og satt i forskjellige klasser.
Tråden finner du her.

Oppgradere grafikken?

Det er ikke uvanlig - spesielt for førstegangskjøpere - at de etter å brukt sin bærbare en stund prøver seg på et spill eller to og finner ut at den eksisterende løsningen ikke helt holder mål.

Oppgradere - ikke alltid like enkelt.
Oppgradere - ikke alltid like enkelt. Vis mer


Et vanlig spørsmål blir da om det er mulig å oppgradere - altså bytte ut det som allerede sitter i datamaskinen med et bedre kort.

På generelt grunnlag kan vi si at dette ikke lar seg gjøre, og det er et par grunner til dette. Ofte er grafikkløsningen loddet rett på hovedkortet, og strømforsyning pluss kjøleløsning er gjerne tilpasset et visst kort. Kraftigere grafikkort bruker gjerne mer strøm, så et bytte kan føre til overoppheting eller andre problemer.

Men når dette er sagt finnes det også noen få modeller som lar deg bytte grafikkort. Brorparten av disse har såkalte MXM (Mobile PCI Express Module)-kort, eller ATIs AXIOM (Advanced eXpress I/O Module). En liste over bærbare med MXM-kort finner du her - men må brukes på egen risiko.

Handletips

Siden oppgradering av bærbar grafikk ofte viser seg umulig - eller i beste fall er vanskelig - er det beste å kjøpe en bærbar med et grafikkort som også gir deg det du trenger i den tiden du har planer om å beholde maskinen.

Spiller du mye dataspill er dette selvsagt lettere sagt enn gjort, spesielt om du krever mye på grafikksiden. I så fall kan det være en god ide å virkelig gjøre hjemmeleksene med tanke på hvor godt de forskjellige grafikkløsningene yter, og eventuelt skaffe deg en bærbar med MXM eller AXIOM som beskrevet tidligere.

Et annen ting å være oppmerksom på er å huske på at Direct3D 10 (DirectX 10) også har kommet til bærbare datamaskiner. Det er enn så lenge få slike kort på markedet, men nVidia har sin GeForce 8M-serie, mens ATI stiller med Mobility Radeon HD-serien. Merk dog at kun HD 2400 og oppover støtter D3D10.