Grafikkort – for spill og jobb

De siste årene har utviklingen av grafikkort vært noe av det mest spennende i data-verdenen. Med dedikerte 3D-kort har dataspill-entusiaster fått mer avansert grafikk i PCene sine enn noensinne. Men hva er det alt dette dreier seg om?

Grafikkortet er en av de viktigste komponentene i enhver datamaskin - det er dette kortet som gjør at du i det hele tatt kan se noe på skjermen. Enten du bruker vanlige Windows-programmer, surfer på nettet eller spiller Quake, er grafikkortet en av de aller viktigste komponentene som avgjør hvor raskt det går.

2D-kortet er avgjørende for bildekvaliteten i Windows
2D-kortet er avgjørende for bildekvaliteten i Windows Vis mer

I dag har vi to typer grafikkort å velge mellom: to-dimensjonale (2D) og tre-dimensjonale (3D), men det mest vanlige er kort som støtter begge deler. 3D-mulighetene kommer vi tilbake til. Først skal vi ta for oss den grunnleggende 2D-funksjonaliteten.

Flate vinduer

2D-kortene har vært en del av PCen i mange år. Enkelt sagt er det disse kortene som tar seg av all den ”flate” grafikken du normalt ser på skjermen - altså alle vanlige Windows-applikasjoner som f.eks. tekstbehandling og regneark.

Det avgjørende for kvaliteten på et 2D-kort er hvor raskt det er til å tegne opp vinduer eller flytte dem rundt. I dag har 2D-kortene mer eller mindre nådd sitt høydepunkt, det vil si at det ikke går an å lage dem mye bedre enn dagens standarder. Så å si alle PCer blir i dag levert med akseptable 2D-kort, og diskusjoner om hvilke kort som er best, har egentlig stilnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese mer om forskjellen på 2D og 3D.

Hva bør du passe på?

Det er en selvfølge at et grafikkort må kunne kommunisere med hovedprosessoren. Inntil nylig har denne kommunikasjonen foregått gjennom den såkalte PCI-bussen som man bruker til å koble tilleggskort til hovedkortet.

PCI-bussen har etter hvert blitt for treg til krevende grafiske applikasjoner, og en ny løsning ble utviklet: AGP-bussen. Denne finnes kun på nye PCer, og brukes ikke til noe annet enn grafikkort.

AGP (Accelerated Graphics Port) har en dataoverføringshastighet som er to eller fire ganger større enn det man er vant til fra PCI. En annen AGP-funksjon er at kortet kan få direkte tilgang til det vanlige arbeidsminnet på PCen, slik at for eksempel spill får mer ressurser til grafikk.

AGP er her for å bli, og ved kjøp av et nytt grafikkort er det viktig å passe på at din datamaskin har en AGP-buss. Og det har den sannsynligvis hvis du kjøpte maskinen nylig.

Her kan du lese mer om hvordan grafikkortet er bygget opp.