GParted - gratis partisjonering

Gnome Partition Editor - eller GParted - er en Linux-applikasjon for avansert partisjonering. Det virkelig fine er at den kan brukes på alle moderne PCer - uansett OS.

Publisert
Sist oppdatert

En sjelden gang i blant dukker det opp et spesielt behov: muligheten for å kunne dele opp harddisken i flere deler. Dette er riktignok mulig å gjøre med en ny disk, for eksempel når du booter fra Windows-CDen, eller i Windows Diskbehandling. For å åpne sistnevnte applikasjon: høyreklikk på Min datamaskin -> Behandle -> Diskbehandling.

Problemet kommer når du skal dele opp en harddisk som er i bruk. Med Diskbehandling i Windows krever dette nemlig at du først sletter partisjonen(e), for så å opprette nye. Men hva hvis du vil partisjonere en harddisk som er i bruk? Eller allerede har en partisjonert harddisk, men vil gjøre en av partisjonene større og den andre mindre?

Dette er blant annet et aktuelt tema for mange som har fått tak i en prøveversjon av Windows Vista, men ikke har en egen maskin å prøve det på. Å kvitte seg med den gamle Windows-versjonen er jo for de fleste ikke aktuelt før det nye har blitt grundig utforsket, og å kjøpe en ny harddisk eller datamaskin kun for dette formålet er dårlig butikk.

Heldigvis finnes det verktøy som lar deg partisjonere harddisker uten å kreve at du sletter data. Men de kommersielle programmene, for eksempel Partition Magic, som Datadoktoren har tatt for seg tidligere, koster naturlig nok penger. Gratisalternativene har vært dårlige og/eller meget begrenset.

GParted - gratis partisjonering


Gnome Partition Editor

Det finnes dog et Linux-alternativ som heter Gnome Partition Editor, eller GParted i kortversjon. Normalt sett er dette altså en applikasjon som kjøres på maskiner med Linux, ikke Windows, men det flotte er at du kan laste ned en såkalt LiveCD. Ved å brenne det nedlastede LiveCD-imaget til en bootbar CD får du muligheten til å starte opp direkte med Linux-kjerne og GParted.

For de med minnepinne-fetish er det også en LiveUSB-variant tilgjengelig.

Oppstart av GParted er enkelt nok: LiveCD-imaget, som kun er på omtrent 30 MB, brennes som bootbar CD og maskinen startes opp med CDen i det optiske drevet. Dersom Windows starter opp som vanlig må du inn i BIOS og endre på "boot device"-rekkefølgen, slik at CDROM står foran Hard Disk:

GParted - gratis partisjoneringVi beklager kvaliteten på skjermbildene, men dette er skjermbilder i bokstavelig forstand...

Hvis alt går som det skal kommer det opp en slik skjerm:

GParted - gratis partisjoneringTrykk Enter og du får masse tekst som ruller over skjermen, sånn at du kan bli imponert over hvor teknisk Linux virker. En del valgmuligheter kommer opp under innlastingen. Vi fant at det greieste var å trykke Enter til du får opp denne skjermen:

GParted - gratis partisjoneringDette er altså brukergrensesnittet, og harddisken(e) dukker opp som en liggende "søyle" som grafisk indikerer størrelse og oppdeling av disken. Den grønne stiplede linja markerer valgt partisjon, og den gule fargen viser hvor mye av disken som er i bruk. Den hvite delen innenfor den grønne stiplede linjen er altså ledig plass.

GParted - gratis partisjoneringVed å høyreklikke på ønsket disk og partisjon får du opp gyldige valg, som å slette, forandre størrelsen osv. I vårt eksempel skal vi opprette en partisjon på en harddisk som kun består av c:\-stasjonen. Først må c:\ krympes med like mye plass som vi vil ha til den andre partisjonen. Her har vi valgt Resize/Move og tar ca. 50 GB:

GParted - gratis partisjoneringEt grått område indikerer at denne delen av harddisken ikke er tilknyttet en partisjon. Ved å høyreklikke på denne kan vi velge å opprette en ny partisjon.

GParted - gratis partisjoneringDu kan ha opp til fire primærpartisjoner, så det er et greit valg. Velg deretter egnet filsystem: minst kluss får du ved å ta det samme som du har på c:\-disken. Her velger vi NTFS.

GParted - gratis partisjonering


På bildet under har vi gjort alle valgene. Men først når vi klikker på Apply vil maskinen gjennomføre de forespeilte operasjonene, så du kan prøve deg litt fram og finne ut akkurat hvordan du vil ha disken.

GParted - gratis partisjonering


Etter å ha satt maskinen i gang er det bare å vente på at den skal gjøre seg ferdig:

GParted - gratis partisjonering


NB! To ting må du huske på: det første er sikkerhetskopiering av viktige filer, som bilder. Strømbrudd eller annet kan få ting til å gå galt. Selv med Linux! :-)

Det andre er at dersom maskinen skal jobbe med store disker og mye data vil operasjonene ta flere timer. Pass derfor på at ingen trenger å bruke datamaskinen i tiden etterpå.

Problemer?

Selv om programmet oppførte seg eksemplarisk når det først var i drift, kan GParted være småsær med tanke på maskinvaren den aksepterer. Dette grunnet mangelen på operativsystem i bakgrunnen og den minimalistiske linja som LiveCD følger. Så vi fikk typisk nok problemer med splitter nye Kåre, mens våre litt "eldre" maskiner startet villig så lenge vi holdt oss unna 32-bits fargedybde.

Vi anbefaler derfor å alltid laste ned siste versjon av GParted.
Her finner du programmet, dokumentasjon, FAQ og forum.

Omtaler av mer programvare finner du her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer