Gorillapod - kamerastativet du kan bruke over alt

MINITEST: Et kamerastativ er alfa og omega dersom du skal få tatt skikkelig skarpe bilder. Med Gorillapod står du fritt til å utfolde deg kreativt også.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste bruker kameraet håndholdt. Det er for så vidt greit nok dersom lystilgangen er god - midt på dagen slipper så mye lys inn at lukkertiden kan holdes kort. Så kort at dine ustøheter på hånda ikke får noen innvirkning på resultatet.

Når lystilgangen blir dårligere, derimot, må lukkeren holdes åpen lenger. Da er det ikke like lett å få skarpe bilder håndholdt - en bildestabilisator hjelper til en viss grad, men til slutt er det såpass mørkt at det eneste som duger er å ha kameraet stående i ro.

Det er dog ikke alltid like praktisk å drasse med seg et kamerastativ på tur, men dagens testobjekt er ikke noe større enn at du får plass til det i veska. Rettet ut opptar Gorillapod cirka 5x5x25cm, men der andre kamerastativ har rette ben og er beregnet for å stille kameraet på bakken, kan du bruke Gorillapod nært sagt over alt.

Da vi var på PMA-messa i Las Vegas tidligere denne måneden, var standen til Joby alltid smekkfull av tilskuere når vi gikk forbi, og grunnen var nettopp Gorillapod. Dette kamerastativet kan du nemlig bende og bøye akkurat som du vil, takket være de mange kulehodene som sitter nedover alle de tre kamerabena.

Tre ben med kulehoder

Gorillapod - kamerastativet du kan bruke over alt


Hvert kameraben består av ni kulehoder som kan bøyes cirka 40 grader ut fra det forrige benet, ved siden av at kulehodet på toppen også kan bøyes tilsvarende (det kan også låses i posisjon). Siden det er ganske stor treghet i hvert kulehode og hvert ledd får ganske godt feste, betyr det at stativet kan holde en del tyngde, og det muliggjør en rekke kreative oppsetninger.

Sett det på bordet, fest det på lyktestolpen, rundt postkassa eller rundt et skaphåndtak - mulighetene er svært mange. Kombinert med enten selvutløser på kameraet, eller enda bedre; fjernkontrollert selvutløser, kan du få skikkelig feste (og dermed skarpe bilder) omtrent hvor enn du måtte befinne deg.

Under ser du noen situasjoner der de fleste andre kamerastativer må melde pass:

Gorillapod - kamerastativet du kan bruke over alt


Gorillapod finnes foreløpig i tre varianter: den "vanlige" til kompaktkameraer, SLR-varianten (testet) og SLR-zoom-varianten. De klarer å bære henholdsvis 275 gram, 800 gram og 3 kg og koster henholdsvis $21.95, $39.95 og $49.95 i USA.

Nylig ble Gorillapod også tilgjengelig på det norske markedet, og norsk importør er Nikkino, som informerer oss om at de to minste stativene er i salg i de fleste fotobutikker, mens de som heller vil ha det største stativet må vente til mai. På PMA-messa fikk vi også en sniktitt på den neste modellen, som bare har ett ben, men som til gjengjeld er mye lenger. Det kommer snart i salg over Atlanteren.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer