Vanntett kamerahus fristet vår dykkende fotograf! Foto: Espen Andersen
Vanntett kamerahus fristet vår dykkende fotograf! Foto: Espen AndersenVis mer

GoPro HD Hero: Actionkamera

For deg som vil dokumentere at du lever fort og farlig.

Driver du med fallskjermhopping, basehopping, surfing, fjellklatring, eller andre livsfarlige aktiviteter?

Da er du ikke som meg.

Min favorittposisjon er nemlig i sofaen, der jeg på betryggende avstand kan bruke tida på å se alle de sinnsyke videoene dere adrenalinsøkende junkier legger ut. Dessverre har mange av disse videoene så elendig bildekvalitet at de blir slitsomme å se på i lengden.

Men slik trenger det heldigvis ikke å være.

HD Hero fra GoPro

Er nemlig et lite video-kamera som gjør jobben på steder der ditt vanlige HD-kamera ville bukket under for presset, og ja - den lille tassen tar altså opp i 1080p oppløsning om du ønsker det.

Førsteinntrykket er positivt: Kameraet er lite, føles robust og ikke minst: Det leveres med et kamerahus som er vanntett ned til hele 60 meter. Til en pris i Norge på 3690 kroner er det lite å klage over.

Selve kameraet GoPro HD Hero selges i flere ulike pakker, men kameraet og kamerahuset er altså det samme. Det som varierer er hvilke festeanordninger som følger med. Vår testmodell het Motorsport, og som navnet tilsier er det ment å brukes i bilen eller på MC-en din, men du får også en modell spesiallaget for å feste på sykkel eller snowboardhjelmer osv.osv. Selv lånte vi også et sykkelfeste og en bærereim under vår testperiode.

Foto: Espen Andersen
Foto: Espen Andersen
Vanntett kamerahus fristet vår dykkende fotograf! Foto: Espen Andersen
Foto: Espen Andersen
Foto: Espen Andersen


Gode spesifikasjoner, men en ting savnes

Alle opptak lagres på et minnekort av SDHC-typen og videoopptak kan altså gjøres i 1080p-oppløsning. Det vil her si 30 bilder i sekundet, og en synsvinkel på 127 grader.

For de tøffeste av dere er det imidlertid 960p-modusen som vil bli favoritten. Her blir opptakene tatt opp med 1280x960 pikslers oppløsning, men gullkornet er hele 170 graders synsvinkel, noe som gjør det langt enklere å dokumentere alle de elleville krumspringene du gjør på cross-banen eller i fri utfoldelse ned fjellskrentene der ingen skulle tru at nokon kunne bu.

Med en 5 megapikslers sensor går også stillbilder fint, og siden dette kameraet er laget for å brukes der du helst ikke bør konsentrere deg om å trykke på utløserknappen er automatisk bildeopptak hvert annet sekund, samt muligheten til å ta tre bilder raskt etter hverandre svært nyttige finesser. 32GB er maksimal størrelse på minnekortet som kan brukes, og siden det tilsvarer 4t og 21 minutter i full HD vil nok det holde for de fleste av oss. Med en maksimal batterilevetid på 2,5 time vil du uansette måtte lade underveis, og da er det jo bare å overføre innholdet.

En nedtur er det imidlertid. For den mest åpenbare svakheten med HD Hero er at det mangler en LCD-skjerm på baksiden som viser deg hva du faktisk tar opp. Det er riktignok en rød lampe i fronten som blinker når videopptaket er i gang, men vi kommer ikke utenom at det er et minus at du ikke får kontrollert opptakene dine underveis. (Det skal sies at utvippbar skjerm skal være på trappene som ekstrautstyr, men pris og mer detaljer om den har vi ikke.)

Men hvordan fungerer kameraet i praksis?

Før vi startet på testen så vi gjennom mange skrytevideoer (se her for eksempler eller søk på YouTube) av dette kameraet på nettet. Og siden de fleste av dem så svært imponerende ut var vi naturlig nok svært spent på resultatet. Vi pisket derfor vår fotograf Per Ervland ut på sykkel- og dykkertur, og under ser du video-opptakene han gjorde.

GoPro HD Sykkeltur - opptaket er 960p i 4:3-formatI begynnelsen av denne videoen hadde vi kameraet hengende i en reim rundt brystet, men i den siste delen er kameraet festet direkte til sykkelen. Merk deg at det følger med flere deler, så her må du prøve deg fram før du finner en kameraposisjon som fungerer skikkelig.

Pluss: Kameraets lysmåler oppleves som god i praksis, som du ser i videoen takler den f.eks. motlys på en svært overbevisende måte. Vi synes også det ble overraskende lite risting i bildet, selv når vi kjørte på humpete vei. I praksis opplever du som sykler dumpene på en mer dramatisk måte enn det som vises på videoopptaket.

GoPro HD dykk Også dette i 960p, 4:3 format


Ok. Å dykke i Oslo-fjorden i slutten av november er ikke akkurat det man kan kalle optimale forhold for undervannsfotografering, men her fikk vi i hvert fall prøvd kameraet under vanskelige forhold.

For dette dykket valgte vi å feste kameraet på lommelykten av praktiske årsaker. Dette er selvsagt ikke optimalt, ettersom lyskilden kommer litt for nært kameraet.

Siden lyset treffer partiklene i vannet rett forran kameraet vil du se at autofokusen til tider sliter litt med å finne fokus på motivet. I vann med mye sikt vil du imidlertid få en helt annen opplevelse, og rett under overflaten synes vi at bildekvaliteten er overraskende god. Å bruk dette kameraet i sydligere strøk med klarere vann må rett og slett være en opplevelse. Vi gir også pluss i margen for at vi enkelt klarte å betjene kameraet under vann, selv med tykke dykkerhansker på fingrene. Den blinkende opptakslampen er forøvrig lett å se også under vann, men siden lampen bare er på forsiden av kameraet må du altså snu det mot deg for å sjekke.

Det største problemet er at imidlertid at du ikke ser hva du holder på med, savnet av en skjerm blir her tydelig, og du må være forberedt på litt prøving og feiling. 960p-modusen blir forøvrig raskt en favoritt, ettersom 1080p-modusen krever at du er langt mer bevisst på hvordan kameraet vinkles.

GoPro HD dykk 1080p - 16:9 format


Her passerer vi 10 meters dyp, og du ser at kameraet begynner å slite på grunn av mangel på lys. Noe annet hadde vi ikke forventet heller, lys er det viktigste skal du ha gode bilder. Likevel: Vi er fornøyd også her.

Oppsummering og konklusjon

Den opplagte svakheten til kameraet er som sagt at du ikke har noen LCD-skjerm. Vi må også nevne at alle de ulike festeanordningene forutsetter at kameraet står i det vanntette kamerahuset. Det er praktisk fordi det er med på å beskytte kameraet, men går også utover lydkvaliteten på opptakene.

Vi synes likevel at du her får svært mye for pengene:

Det vanntette kamerahuset følger nemlige med på alle de ulike konfigurasjonene, og er i seg selv et godt kjøpsargument. Alternativet er her å kjøpe et godt kompaktkamera (f,.eks. de vi har testet her) med undervannshus, men dette vil bli en langt dyrere løsning.

For ekstremsportutøverne der ute vil heller ikke et standard kompaktkamera gjøre jobben dette kameraet klarer, og resultatet er altså at det finnes svært få alternativer.

Tilhører du målgruppen er etter vår oppfatning 3690 kroner til å leve med.

Lykke til:-)