<B>FØRST MED DET SISTE?</B> Google er aldri fornøyd, selv om mange er ganske fornøyd med Google. Sanntidssøket er, bokstavelig talt, siste skudd på søkestammen.
FØRST MED DET SISTE? Google er aldri fornøyd, selv om mange er ganske fornøyd med Google. Sanntidssøket er, bokstavelig talt, siste skudd på søkestammen.Vis mer

Googles sanntidssøk har dårlig tid

Internettet blir i løpet av de neste dagene enda mer aktuelt, og har du åpen Facebook-profil bør du følge ekstra godt med.

Det er ikke så lenge siden Google begynte prosessen med å finjustere søkemotoren som de fleste i verden bruker, og som for lengst har fått æren av å bli verbifisert.

I går ble det kjent at Google-søket blir enda bedre for de av oss som får utslett av å vente ti minutter ekstra på noe som helst, og etter å ha lekt litt med det som blir enda en tilleggsfunksjon på google.com, er det ikke tvil om at Google aldri har vært mer aktuelt.

Det nye sanntidssøket har skal gi deg relevante lenker mer eller mindre i samme øyeblikk som informasjonen havner på nettet.

Mashable.com skriver forøvrig at Google har gjort avtaler med både Facebook og MySpace, noe som betyr at alle som har gjort Facebook-profilen sin tilgjengelig for søk, vil kunne dukke opp også i det nye Google-søket.

Både BBC og Twitter

Nytt er det også at relevante meldinger fra sosiale nettverkstjenester som Twitter og FriendFeed inkluderes i søkeresultatene, noe som kan vise seg å bli svært interessant ved store begivenheter og nyhetsbrudd (vårt forsøk på å gjøre "breaking news" norsk).

Dermed får du en salig blanding av seriøse, tradisjonelle nyhetskilder som BBC, CNN og Huffington Post iblandet alternative, uformelle informasjonskanaler, men de informasjonsforvirra blir sikkert glad for å vite at en skal kunne velge bort kilder (som Twitter) når søket rulles ut i løpet av de neste få dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen søk på for eksempel "Iraq", "Obama" og "Tiger Woods" avslører at sanntids-relevansen synes høyere på de to første søkeordene enn på det siste hva Twitter angår, men det er kanskje ikke så rart ettersom sladderfaktoren er hakket høyere rundt golfproffen enn rundt Obama for tida.

- Det er et teknisk mirakel å gjøre alle disse oppdateringene søkbare sekunder etter at de er postet, sier visepresident i Google, Marissa Mayer til BBC News.

Her og nå er best

Du kan naturligvis sanntidssøke på hva som helst, men nytten vil, av forståelige årsaker, være størst i forkant av en begivenhet, og mens begivenheten utspiller seg. Spent på de siste nyhetene og ryktene rundt akkurat ditt fotballag? Her vil nok Google-nyvinningen være kjærkommen og relevant en dag eller to før kampstart, og noen timer etter at kampen er over.

Ifølge Googles offisielle blogg er sanntidssøket også optimalisert for iPhone og Android, Googles eget operativsystem for mobiltelefoner, slik at du kan holde deg oppdatert også mens du er borte fra PCen eller Macen.

Du kan prøve allerede nå

Selv om Google altså skriver at den nye tjenesten først rulles ut i løpet av noen dager, og da bare på engelsk, er det mulig å ta en sniktitt allerede nå.

Googles sanntidssøk har dårlig tid


Det første du gjør er å gå inn på Google Trends, en seksjon av Google som viser hvilke søkeord som er heitest akkurat nå. Velg et av emnene fra "Hot Topics".

Du blir nå tatt videre til Google-søket. Velg "Show options" like under søkefeltet. Langs venstremargen finner du valget "Latest". Velg dette, og sanntidsstrømmen vil umiddelbart vises i feltet for søketreff. Etter hvert som det dukker opp nye treff, scroller sida kontinuerlig nedover for å gjøre plass til de nye treffene.

Også norske søk vil gi resultatet, og et søk på vår egen "Eyvind Hellstrøm" avslører at kontroversene rundt Bagatelle-restauranten i Oslo er i ferd med å gjøre nyhetsrunden både på Twitter og i utlandet.

Slik presenterer Google sitt nye søk: