Deler av Norge er nå knipset av Google-bilen. Her er kanalbrua i Moss.
Deler av Norge er nå knipset av Google-bilen. Her er kanalbrua i Moss. Vis mer

Google Street View er lansert i Norge

Store deler av østlandet og vestlandet er knipset.

Publisert
Sist oppdatert

Allerede i april i fjor begynte Google-bilen å kjøre rundt i Norge. Bilen, med et 360-graders kamera på taket, brukes for å ta bilder av gater, slik at man via Google Maps kan "spasere" rundt i utvalgte geografiske områder.

Bilen bruker flere uker på å kjøre på kryss og tvers i de store byene - alle gater skal knipses, og det gjøres på dagtid der det ikke må være regnvær, for eksempel. Deretter skal dataene samles inn, og Googles algoritmer for å sladde ansikter og bilskilt kjøres på alle bildene som er tatt.

Nettstedene for deg som skal på ferie

Nå, nesten 10 måneder senere, er Street View endelig på plass i Norge. Foreløpig er det hovedsakelig veslandet og østlandet som har fått muligheten, der blant annet Oslo, Bergen, Kristiansand og Stavanger, samt Østfold- og Vestfold-byene kan oppleves som om du gikk rundt på gaten.

Google Street View er lansert i Norge


Undertegnede ble faktisk litt overrasket over at Google-bilen til og med har kjørt i boligfeltet i Rygge kommune der jeg vokste opp.

Slik bruker du Google Street View

For å bruke Google Street view, går du først til Google Maps og peker kartet på ønsket sted; enten ved å dra i kartet og bruke zoomkontrollen på venstre side, eller angi et stedsnavn i søkefeltet.

Google Street View er lansert i Norge


Nå kan du ta tak i den gule mannen og dra over kartet. Da vil alle steder med Street View bli blå, og så slipper du ham på ønsket plass. Da lastes bildene slik de ble tatt av Google-bilen, og du kan nå holde musknappen inne og styre "blikket" med musen, eller dobbeltklikke langs veien for å flytte posisjonen.

Og det kommer mer

Vi har pratet med Ed Parsons, Geospatial Technologist hos Google, som kan fortelle at Google-bilene har knipset mer i Norge enn det som er tilgjengelig pr. i dag. Bilene vil også fortsette fotograferingen i sommer slik at større deler av Norge vil bli dekket.

Street view er også tilgjengelig via Google Earth, i tillegg til at Google Maps-applikasjonene både for iPhone og Android skal være oppdaterte med Street View i Norge.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer