Google+ er i disse dager nettopp åpnet i en begrenset prøveversjon.  Foto: Google
Google+ er i disse dager nettopp åpnet i en begrenset prøveversjon. Foto: GoogleVis mer

Google+ skal ta rotta på Facebook

Google prøver seg. Igjen. Men nå mener de alvor.

Google har prøvd seg på sosiale nettverkstjenester før også, men til selskapets store irritasjon slo verken Buzz eller Wave an blant publikum. Hvorfor det gikk galt er det selvsagt mange forklaringer på, men å lansere tjenester som brukerne må se lange instruksjonsvideoer for å forstå poenget med, er alltid vanskelig å selge inn til de store massene.

Nå håper imidlertid selskapet at de har lært av egne feil, og det nye prosjektet Google+ er i disse dager nettopp åpnet i en begrenset prøveversjon.

Foreløpig er den kun tilgjengelig via invitasjon, men det er altså mulig å registrere seg her, om du har lyst til å være med.

Her er det vi vet om Google+ så langt.

Deling - som i det virkelig liv


Som på Facebook, og i alle andre sosiale nettverkstjenester, er det delingen av nyheter, informasjon, erfaringer, bilder og video som er det sentrale i Google+. Engadget har allerede prøvd tjenesten, og liker stort sett det de ser. En ting de kommenterer er at bilder, og video kommer i langt større format i Google+. Det øker lesbarheten, men gjør også at du må regne med å skrolle mer på siden enn du gjør på Facebook.

Google har imidlertid prioritert å gjøre det langt enklere å begrense, eller sortere ut hvem du skal dele innholdet ditt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Google+ skal det altså være langt enklere å sortere innleggene dine mot jobbkollegaer, treningskompiser, familie eller drikkevenner, enn det for eksempel er i Facebook. I tillegg er selvsagt tjenesten fullt integrert med Gmail, og Googles andre tjenester.

Google+ skal ta rotta på Facebook

Google+ Circles, eller kretser på norsk, ser slik ut:


Og fungerer ganske enkelt ved at du fritt kan dra vennene dine inn, og ut av av de gruppene eller sirklene du har opprettet. Engadget skryter forøvrig av hvor elegant denne løsningen fungerer, så den blir spennende å prøve i praksis.

Google+ Gnister: Når du surfer på nettet og kommer over noe spennende er det bare å markere innholdet, slik at du kan lese det når du har tid, eller dele det med alle, eller noen av dine venner. Gnister er altså artikkelklipp/notiser, eller videoer du har lyst til å lese siden. Vil du dele innholdet med vennene dine umiddelbart, eller ved en senere anledning er det også mulig ved et enkelt tastetrykk.

Google+ er i disse dager nettopp åpnet i en begrenset prøveversjon.  Foto: Google
Google+ er i disse dager nettopp åpnet i en begrenset prøveversjon. Foto: Google Vis mer


Google+ +1: Mens Facebook sverger til sin berømte Liker-knapp, er det altså +1 som er valgt hos Google:

Google+ skal ta rotta på Facebook


Google+ Hangouts: Dette er noe à la en videochattefunksjon, der du kan vise vennene dine at du bare slapper av, og er klar for en prat. I følge Engadget minner den ganske mye om hvordan Skype fungerer på videosamtaler, men her er den altså integrert. Tjenesten er også tilpasset YouTube, slik at du også kan dele videochatten der om du føler innholdet er spennende nok.

Google+ skal ta rotta på Facebook


Se også Googles nye søketjeneste - fortell hva du elsker ...

Mobil-funksjoner er høyt prioritert

Ettersom stadig mer av datatrafikken skjer via mobile enheter, har Google naturligvis prioritert mobilbruken høyt. Blant annet skal det nå være mulig å velge direkte opplasting av bilder du tar med mobilen. Et trykk på kamerautløseren, og bildet blir automatisk publisert på profilen din.

Google+ skal ta rotta på Facebook


Android-appen skal allerede være klar, men heller ikke iPhone-brukerne er glemt. iPhone-appen er altså på vei, men det er ikke bekreftet når den kommer, inntil videre må altså iPhone-brukerne gå via mobilens innebygde nettleser.

Google+ Snakkeboble: Snakkeboblen lar deg sende tekstmeldinger til inntil seks utvalgte personer samtidig. Praktisk når du og kompis skal avtale om dere skal på fotballkamp i helgen, og også lurer på om flere av vennene vil være med.

Kommer Google+ for sent?

Vi synes Google+ ser spennende ut, og gleder oss til vår invitasjon kommer. Men smarte funksjoner er ikke alene nok til å få Facebook-brukerne til å hoppe over, og vi er derfor spent på responsen hos massene.

Det hjelper jo fint lite med en fancy sosial tjeneste hvis du er der helt alene.

Hva tror du? Del det med oss i debatten!