<B>NESTEN FRITT FRAM:</B> Lyst til å si noe prinsipelt om monarkiet, eller eventuelt noe prinsipielt om Mette-Marits kjole? Googles Sidewiki gir deg muligheten.
NESTEN FRITT FRAM: Lyst til å si noe prinsipelt om monarkiet, eller eventuelt noe prinsipielt om Mette-Marits kjole? Googles Sidewiki gir deg muligheten.Vis mer

Google SideWiki er et slags anarki

Forumfriheten vil ingen ende ta. Med litt hjelp kan du nå si nesten hva du vil, på hvilket nettsted du vil.

Ytringsfriheten på nettet er en komplisert sak, og du kan for eksempel ikke uten videre logge deg på ethvert nettsted du ønsker for å si din klare, tydelige mening - helst med CAPS LOCK på. Slottet.no er av ganske forståelige årsaker ikke villig til å høre hva akkurat du mener om Märthas nye hårfarge, men de er heller ikke villig til å publisere dine tanker om hvordan nettsida faktisk ser ut - eller hva som står der.

Slik er det med mange nettsteder. Google har nær sagt som vanlig sett et potensiale der andre ser mangler, og selv om idéen bak søkegigantens siste påfunn, Sidewiki, ikke nødvendigvis er helt ny, er det faktum at det nettopp er søkemotorlederen står bak kanskje det viktigste med prosjektet.

Kommentarer over alt

Sidewiki er et tillegg til Googles såkalte Toolbar som gjør at det er mulig å tilføye kommentarer til en hvilken som helst nettside.

Allerede der er det kanskje noen som stusser litt, ettersom Sidewiki altså ikke fungerer uten Toolbar. For de som ikke kjenner den fra før, er Toolbar en plug-in eller et tillegg til Internet Explorer og Firefox, som fletter inn flere Google-funksjoner i nettleserens menysystem.

Er den først installert, er det fritt fram for å legge igjen kommentarer til nettsteder, artikler og liknende som du kommer over på nettet. Du trykker simpelthen på "Sidewiki"-ikonet i nettleser-menyen, før et kommentarfelt dukker opp i nettleserens venstremarg. Der kan du også se kommentarer fra andre Sidewiki-brukere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Google SideWiki er et slags anarki


Spam-problem?

Hvis du er logget på for eksempel Gmail-brukeren din, vil Sidewiki automatisk hente navnet ditt fra Google-profilen. Nå kan du kommentere i vei, for eksempel hvis du har tilleggsinformasjon til en artikkel som handler om opphavsrett, hvis du har nyttige lenker som artikkelforfatteren på nettstedet ikke har tatt med i saken, eller simpelthen for å si din mening om en sak på en nettside som ikke har forumfunksjon overhodet.

SIDESPEIL: Kommentarene i Sidewiki havner til venstre for nettsida som kommenteres.
SIDESPEIL: Kommentarene i Sidewiki havner til venstre for nettsida som kommenteres. Vis mer

Hver kommentar er utstyrt med et "Yes" og "No"-felt, slik at andre brukere kan stemme om de synes kommentaren er nyttig eller ei. Samme sted er det også mulig å rapportere misbruk av Sidewiki-tjenesten. Spammere verden over sitter sannsynligvis allerede nå og klekker ut måter
å fylle kommentarfeltene med reklame for tyrkiske kosmetikkprodukter, og Google er derfor helt avhengig av å sortere ut reklamesøppel for å få Sidewiki til å bli noe mer enn bare kuriosa.

Google kan sin algoritme-teori, og tar blant annet hensyn til tilbakemeldinger fra andre brukere ("Yes" og "No"), hvor mange ganger kommentatoren eventuelt har postet tidligere og "mange andre indikatorer", som Google selv sier det.

Sprer seg

Det stopper ikke der. Hvis du for eksempel klipper ut et sitat og bruker i en Sidewiki-kommentar, vil denne kommentaren også dukke opp på andre nettsteder der akkurat dette sitatet finnes.

Siterer du for eksempel Lars Sponheim i et Sidewiki-innlegg på Dagbladet.no, vil altså innlegget ditt også finnes i et Sidewiki-innlegg for Aftenposten.no hvis sistnevnte bruker akkurat dette sitatet.

Installasjonen av Google Toolbar og Sidewiki er relativt rett fram, og du finner nettleser-tillegget her.

(NB! Vi fikk rett og slett ikke Mac-versjonen av Firefox-tillegget med Sidewiki til å fungere. Vi mistenker at det har noe med språket på nettleseren å gjøre, ettersom Google insisterer på å legge inn norsk versjon av Google Toolbar på vår "norske" installasjon av Firefox. På Windows har vi en engelsk installasjon av Firefox, der fungerte Sidewiki umiddelbart etter installasjon.)

Tror du Sidewiki har noe for seg? Er det plagsomt å måtte installere Google Toolbar for å få tilgang til Sidewiki? Diskutér i forumet under!