Google Scribe

Ordforslag er SÅ 2005. Nå er det setningsforslag som gjelder.

Mange har latt seg begeistre av at ordboka på mobiltelefonen foreslår ord du er i ferd med å skrive, og kan autofullføre dem ved hjelp av et enkelt tastetrykk. På den måten kan du spare tid, og også eliminere eventuelle skrivefeil.. Men hva om ordboken gikk et skritt videre, og ikke bare foreslo ordet du holder på å skrive, men også det neste?

Det har seg nemlig slik at vi mennesker ofte tenker likt. Og når Google analyserer tekst fra milliarder av nettsider, og ting blir satt i system, kan det faktisk bli mulig. Tjenesten har allerede sett dagens lys, og bærer navnet Google Scribe.

Overraskende bra

Hvis jeg for eksempel skriver This works sur vil Scribe anta at jeg er i ferd med å skrive This works surprisingly well. Og det var akkurat det jeg hadde tenkt å skrive. Magisk?

Forslaget kommer naturligvis verken fra magi eller vill gjetning, men er basert på statistikk. Google, med sitt enorme datagrunnlag, vet at de fleste som har startet en setning på samme måte, var i ferd med å skrive this works surprisingly well. Men Scribe analyserer også det du selv har skrevet. Blir dokumentet langt nok, fanges din egen forutsigbarhet av søkegiganten.

Et annet eksempel:

Artikkelen fortsetter under annonsen

I would like a glass of ...

Hva tror du jeg kommer til å skrive? Google er ikke i tvil:

Google Scribe


Vi har laget en liten video som viser litt av hvordan tjenesten fungerer:

Google Scribe (wmv 1 811 kB)


Google Scribe er fortsatt på eksperiment-stadiet, og det finnes dessverre ingen norsk oversettelse ennå. Du finner mer informasjon om tjenesten og hvordan Scribe kan brukes på hvilket som helst nettskjema i denne artikkelen hos Google.

Prøv Scribe selv på scribe.googlelabs.com.

Les også: Prøv YouTube uten Flash