Det finnes et Google også etter døden, så pass på at nettdataene dine havner i trygge hender.
Det finnes et Google også etter døden, så pass på at nettdataene dine havner i trygge hender.Vis mer

Google lanserer nett-testamente

Bestem hvordan dine digitale levninger skal håndteres når du dør.

De færreste av oss liker å tenke på det, men døden er uunngåelig. Og den kan komme fortere enn man tror.

Stadig flere lever en større del av livene sine på internett, derfor har det i senere tid vært et økt fokus på hva vi gjør med alle de digitale levningene våre når vi går bort.

Nå ønsker Google å hjelpe brukerne sine med denne problemstillingen, og har derfor lansert en ny tjeneste med det veldig nøkterne navnet Inactive Account Manager.

"Ikke et veldig bra navn, vi vet", skriver Google i et blogginnlegg. Men det er vel kanskje ikke poenget heller.

Les også: Når noen plutselig dør

Er du inaktiv, slettes kontoen

Tjenesten tar seg av dataene for alle Google-kontoer, inkludert Gmail, Blogger, Google+, Picasa Web Albums og YouTube. For å aktivere den, logg inn på din Google-konto og gå til denne siden.

Det den gjør er å slette dataene dine etter at kontoen har vært inaktiv over en forhåndsbestemt tidsperiode på mellom tre og 12 måneder. Så du trenger faktisk ikke å avgå med døden for å bruke den. Derav navnet Inactive Account Manager.

Skulle du slutte å bruke Google-kontoen din innen tidsperioden har gått ut, vil den i teorien blir slettet. Men Google vil sende en tekstmelding til telefonen din og en e-post til en ekstern adresse før de foretar seg noe som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når kontoen din har blitt merket som inaktiv, vil dataene dine bli delt med personer du selv har oppgitt - opptil ti stykker. Slik ser det ut når du skal legge til en kontakt:

Bestem hvem som skal «arve» dine Google-data og hva de skal få tilgang på.
Bestem hvem som skal «arve» dine Google-data og hva de skal få tilgang på. Vis mer


Du kan også få Google til å slette kontoen på dine vegne.

- Vi håper at denne nye funksjonen vil la deg planlegge ditt digitale liv etter døden - på en måte som beskytter ditt privatliv og sikkerhet - og som gjør livet enklere for dine nærmeste etter at du er borte, skriver Googles produktsjef Andreas Tuerk på selskapets blogg.

Google er ikke første selskap til å tilby en tjeneste som dette. Facebook gjør det for eksempel mulig for etterlatte å omgjøre avdødes brukerprofiler til minnesider.

Samleside: Nettjenester