Google har aldri vært tryggere

Selv de mest paranoide vil tørre å bruke søkefunksjonen nå.

ET S I ERMET: Én ekstra bokstav er alt som skal til for å ta deg til Googles nye, krypterte søkeside.
ET S I ERMET: Én ekstra bokstav er alt som skal til for å ta deg til Googles nye, krypterte søkeside. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen grunn til å skjemmes over at du ikke vet hva de tre bokstavene SSL står for, så lenge du ikke tror det dreier seg om spansk spekeskinke. Alt du behøver vite er at den såkalte Secure Socket Layer-protokollen krypterer informasjon som for eksempel sendes over Internett.

Uten at Google sier nøyaktig hva de har oppdaget om sine brukeres søkevaner, så har den amerikanske søkegiganten åpenbart sett et behov for å tilby et sikkert søk ved hjelp av nettopp SSL.

Én bokstav er alt som skal til

Dette krypterte søket får du enkelt tilgang til å ved å simpelthen føye til en "s" etter "http" i adressefeltet på nettleseren ("https://www.google.com"), eller du kan trykke på denne lenken.

Alle søk du nå gjør vil være beskyttet for uvedkommende helt fra begynnelsen til slutten av søkeprosessen, som i praksis vil si fra hele veien fra din egen PC eller Mac fram til Google.

Det betyr med andre ord at verken nettleverandøren din, arbeidsgiveren eller andre potensielt uvedkommende kan sjekke hva du søker etter. Det samme gjelder for resultatet av søket.

Ikke alt er likt

Merk at det sikre søket har noen begrensninger sammenliknet med Googles ordinære søk.

SIKKERHET I BETA: Googles nye, krypterte søk er en fin gave til de som ønsker å være på den sikre siden.
SIKKERHET I BETA: Googles nye, krypterte søk er en fin gave til de som ønsker å være på den sikre siden. Vis mer


For det første gjelder det sikre søket foreløpig ikke for andre Google-tjenester, som Google Maps eller bildesøket.

For det andre så fungerer ingen av Googles nyere avgrensningsfunksjoner i venstremargen sammen med krypteringen.

Google advarer også mot at krypterte søk kan ta lenger tid enn et standardsøk, men ønsker du sikkerhet er du sannsynligvis villig til å akseptere et par-tre kompromisser på veien. Sikkerheten forsvinner dog i samme øyeblikk som du klikker deg inn på en lenke du har funnet via det sikre søket, ihvertfall så lenge denne lenken ikke også er kryptert (se etter "https" i adressefeltet). Da vil både nettleverandøren din og det aktuelle nettstedet kunne finne ut hvem du er.

Fortsatt beta

Som så mange andre Google-tjenester om dagen er SSL-søket foreløpig i beta, og en sjelden gang kan brukeren oppleve det Google kaller en "mixed mode"-feilmelding. Den har ikke så mange andre konsekvenser for deg annet enn at den er irriterende, og Google arbeider med å bli kvitt feilen.

Hvis du virkelig ikke vil legge igjen spor er det fortsatt slik at Googles analyseapparat fanger opp søkemønstrene til sine brukere.

Du kan lese mer om Googles SSL-søk her, eller du kan gå rett til søket her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer