<strong>STRØMMEN:</strong> Spalte til høyre, spalte til venstre, snakking i midten. Sett før?
STRØMMEN: Spalte til høyre, spalte til venstre, snakking i midten. Sett før?Vis mer

Google+: Førsteinntrykk

Mange vil inn, noen har kommet dit, men blir vi værende?

Google har stått for den store tekno-snakkisen denne uken. Tjenesten som ble kjent fra Google-hold tirsdag, er en opplagt Facebook-konkurrent. Foreløpig er Google+ bare åpen for inviterte, men den gruppen vokser nå raskt.

Spørsmålet er imidlertid om de blir værende, eller om Google+ bare blir en kjapp sommerflørt. Vi liker mye av det vi ser, men svaret er det selvsagt brukerne som vil gi i den kommende tiden. Her er våre erfaringer, kom gjerne også med dine - i debatten nederst.

– Sinnssyk etterspørsel

Så mange ville inn at Google etter et par timers frislipp onsdag ettermiddag, stengte portene igjen.

– Sinnssyk etterspørsel, hevdet selskapets representant i et blogginnlegg, og fremhevet at de måtte gjøre dette på en kontrollert måte.

Siden har de sluppet opp igjen, men det er ikke snakk om fullstendig frislipp. I DinSide-redaksjonen får nå flere av oss beskjed om at kapasiteten er midlertidig overskredet, selv om vi har fått invitasjoner. Her er det altså bare å prøve flere ganger, til du til slutt får plass.

På informasjonssiden om Google+ skriver selskapet:

Du er en del av en liten gruppe mennesker som hjelper oss med å teste Google+. Når du deler noe med folk som ennå ikke kan bruke Google+, mottar de det via e-post, men de vil ikke kunne kommentere eller delta med innhold som andre brukere av Google+. De vil være i stand til å delta i Google+ etter hvert som vi tillater flere brukere over tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå vokser det på

Skjermdump fra iPhone-utgaven, som foreløpig ikke finnes som app-løsning.
Skjermdump fra iPhone-utgaven, som foreløpig ikke finnes som app-løsning. Vis mer


–Typisk at Google skulle slippe noe sånt når jeg har ferie – jeg er jo bare borderline early adopter denne gangen, skriver DinSides teknologiredaktør Pål Joakim Olsen, som har kommet seg inn til tross for fridager.

Noen er altså inne i pluss-varmen, og flere blir det. Men er det varmt her? Ikke veldig foreløpig.

– Google+ - føles akkurat nå litt som å begynne en smalltalksamtale tidlig på festen med "javel, og hva driver du med?", skriver DinSides Øivind Idsø i ett av sine første innlegg.

Det er nemlig foreløpig ganske romslig her, selv om etterspørselen har vært "sinnssyk".

Velkjent format

Innlegg fra de du kjenner kommer i en strøm midt i nettleseren, slik du er vant til det fra Facebook og Twitter. Grensesnittet byr på noen andre valg (det skulle bare mangle), men fremstår rent og ryddig, slik vi er vant til det fra Googles øvrige nettprodukter.

Når du kommer inn, får du forslag om å innlemme bekjente fra Gmail, Android eller andre Google-produkter du allerede bruker. (Det er bare ett av tegnene på at Google her har tenkt tett integrasjon med selskapets øvrige produkter.) Selv om disse personene ikke er inne på Google+, kan du altså innlemme dem i grupper, som Google kaller kretser.

Slik fremstilles kretsene i Google+. Du kan lage nye, og enkelt flytte kontakter mellom gruppene, eller legge dem i flere grupper.
Slik fremstilles kretsene i Google+. Du kan lage nye, og enkelt flytte kontakter mellom gruppene, eller legge dem i flere grupper. Vis mer


Det som er litt annerledes

  • Du kan sperre for kommentarer på innlegg.
  • Du kan redigere egne innlegg etter at de er lagt ut.
  • Du kan chatte med brukere via gmail, selv om de ikke er på Google+.
  • Du kan dele kommentarer med venner som ikke er på Google+, men de kan naturlig nok ikke kommentere før de selv er inne.
  • Installerer du Google Voice og Video Plugin, kan du starte en hangout, der inntil ti personer kan ha sin egen "webfest" eller et møte? Vi har ikke fått testet denne funksjonen.
  • Med funksjonen Gnister kan du få informasjon knyttet til temaer du velger. Vi har for eksempel valgt filmer og fotball, og får dermed en nyhetsstrøm om disse temaene. Nyhetene kommer hovedsaklig fra norske nettaviser, men en og annen norsk filmblogg og utenlandsk nettside har også sneket seg med. I tillegg til at du kan lese nyheter om de emnene du interesserer deg for, er det også svært enkelt å dele godbitene videre med dine venner. Dette kan bli bra, men vi savner en mulighet til å kunne luke bort nettsider eller blogge, som du ikke liker. Dette finnes ikke per i dag, og denne finessen ville gjort det enklere å få stoff spesialsydd tilpasset dine interesser, og ikke bare "film" generelt.
  • Profilsiden din er oversiktlig, og inneholder langt færre valg enn vi kjenner fra Facebook. Det viktigste er kanskje det som går på synlighet i søk: Her kan du for eksempel velge at profilen din IKKE skal være indekserbar for de fleste søk.

NB: Google har ingen liker-knapp, men de har +1-knapp. Trykker du på den, registreres det hos Google, og dine +1 kan vises for andre som en kommentar sammen med profilnavnet og -bildet ditt i Google-tjenester (som for eksempel søkeresultater eller i din Google-profil), eller i annonser og på andre nettsteder.

Også på mobilen

Inngangssiden for iPhone-brukerne er bare et bilde. Logger du deg på, får du en mer funksjonell tjeneste.
Inngangssiden for iPhone-brukerne er bare et bilde. Logger du deg på, får du en mer funksjonell tjeneste. Vis mer


Mobile løsninger er et must for sosiale medier. Google+ har foreløpig ingen iPhone-app, men du kan få en relativt funksjonell løsning likevel via nettadressen m.google.com/plus. Vi har også prøvd løsningen på iPad, men det ga et relativt uferdig og rotete førsteinntrykk.

På Android er de (selvsagt) klare med en enkel og tilsynelatende velfungerende app i et grensesnitt som ligner de du kjenner fra Facebook og Twitter.

Laster du mobilappen i Android Market blir du gjort oppmerksom på at bilder du tar med telefonen blir lastet opp i din private mappe på Google+, som så kan deles. Vil du ikke dette, må du aktivt velge det bort.

Vi har ikke fått gravd oss alt for langt inn i +dypet, men umiddelbart vil du merke at Google har lagt til en funksjon som vi ikke kjenner fra Facebook: Nearby. Du kan finne innlegg fra brukere som holder til i nærheten av deg. Foreløpig får vi dette til å fungere kun via mobiltjenestene, men det ligger også et ikon på webløsningen for å logge plassering, så enten har vi ikke funnet nearby-meldingene her, eller så er det grunn til å tro at løsningen kommer også på web.

Har du erfaringer med Google+? Del gjerne med andre i debatten under artikkelen.