Svindelforsøkene blir stadig vanskeligere å skille fra ekte advarsler.
Svindelforsøkene blir stadig vanskeligere å skille fra ekte advarsler.Vis mer

Google finner daglig 9500 nye nettsider med skadelig kode

Og spesielt phishing har økt kraftig.

Niels Provos i Google Security Team skriver i et blogginnlegg at søkemotoren hver dag oppdager rundt 9500 nye sider med en eller annen form for skadelig kode.

Sidene kan i mange tilfeller være uskyldige nok, men er blitt infisert av tredjepart, mens andre sider er spesiallaget for å distribuere ondsinnet kode eller å fiske ut opplysninger fra deg (phishing).

Og aller størst økning har nettopp utbredelsen av Phishing-nettsteder vært den siste tiden, med over 300.000 nye nettsteder hver måned. Heldigvis er ikke norske nettsteder infisert i særlig grad, skal vi tro Google.

Utbredelsen av phising-nettsteder har økt kraftig det siste halvåret. Foto: Google
Utbredelsen av phising-nettsteder har økt kraftig det siste halvåret. Foto: Google Vis mer


Forskjellig levetid

Ifølge Provos er metodene blitt mer kreative og sofistikerte den siste tiden, for å unngå å bli mistenkeliggjort. Fortsatt er det vanlig at Phishing-nettsteder har en design som kan minne om andre, trygge og populære nettsteder, for eksempel Facebook. Så blir du på en eller annen måte lurt til å installere programvare eller nettlesertillegg - som i mange tilfeller kan overvåke aktiviteter og tastetrykk.

Det nye er imidlertid at Phishing-nettsteder oftere enn før kun består i kort tid, i enkelte tilfeller under én time. På den måten blir de vanskelig å oppdage, og bakmennene kan enklere gå fri.

Hva kan du gjøre?

Bruk sunn fornuft. Ikke tro på store pengepremier i lotterier du ikke har deltatt i. Ikke tro på sprettoppvinduer som sier at du har mange feil eller virus på PC-en din, og ber deg installere ett eller annet verktøy du aldri har hørt om. Og selv om du mener du har hørt om det, prøv å google det først. Ikke overse advarsler om at nettsteder inneholder skadelig kode, enten de kommer fra nettleseren eller fra sikkerhetsprogrammet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sørg for å være oppdatert. La Windows Update søke etter oppdateringer til operativsystemet, og installer disse. Windows 7 har også noen innebygde sikkerhetsfunksjoner som bør være aktivert, for eksempel brannmuren og Windows Defender (mot malware/spyware). I tillegg bør du ha et et oppdatert antivirusverktøy. Flere av dem er gratis, personlig har vi gode erfaringer med Microsofts egen Security Essentials.

Samleside: Datasikkerhet