<B>BURSDAGSFEIRING:</B> Google feirer synthpionéren Robert Moog på fantastisk vis i dag.
BURSDAGSFEIRING: Google feirer synthpionéren Robert Moog på fantastisk vis i dag.Vis mer

Google feirer Moog-synthen

Det er ikke sikkert du har hørt om Robert Moog, men du har garantert hørt noen av synthene han laget.

Robert "Bob" Moog døde for snart sju år siden, og selv om han ikke får oppleve det som i dag ville vært hans 78. fødselsdag, etterlot han en enorm musikalsk arv. Han laget så vidt vi vet ikke så mye musikk selv, men han gjorde et betydelig pionérarbeid for synthesizeren, instrumentet som på sett og vis dominerer cirka 95 prosent av dagens populærmusikk.

Google feirer i dag bursdagen på usedvanlig kreativt vis. Går du inn på Google.com vil du se en mystisk liten firkant bestående av røde, blå, gule og grønne kuler.

Trykk på firkanten.

Google som spillebule

Fram kommer en slags sammenblanding av en rekke synther Bog Moog produserte, inkludert de karakteristiske trepanelene, de distinkte knottene, og det høye, skråstilte panelet. Du kan naturligvis spille på synthen, og du kan skru på knottene for å justere på lyden. Filtrene låter nok ikke like bra som Moogs originale og svært berømte varianter - det er en grunn til at du kan finne originale Moog-synther på eBay til nesten 80.000 kroner -, men til å kaste bort noen minutter på jobben duger det i massevis.

ORIGINALEN: Bob Moog sammen med noen av de første synthene han laget. De var ikke akkurat små på den tiden. Foto: Copyright Robert Moog
ORIGINALEN: Bob Moog sammen med noen av de første synthene han laget. De var ikke akkurat små på den tiden. Foto: Copyright Robert Moog Vis mer


Opptakeren til høyre for synthen fungerer naturligvis også. Du kan ta opp tilsammen fire spor (ett av gangen), og når mesterverket er ferdig kan du trykke på lenke-symbolet, kopiere lenken, og sende det til noen du kjenner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her vårt bidrag: Rawk on!

Spill med tastene

Lydkvaliteten er overraskende bra, og variasjonsmulighetene nesten like mange som på en vanlig synth. Google forteller på sin offisielle blogg at de bruke det såkalte Web Audio-APIet, en HTML5-vennlig måte å generere lyd på som støttes av enkelte nettlesere, men ikke alle. Nettleserne som ikke støtter Web Audio bruker Flash for å vise synthen.

Du kan bruke tastaturet på maskinen din til å spille på synthen, men vi hadde forøvrig bedre hell med å spille på synthen ved å gå til google.com enn ved å gå via norske Google, altså google.no. Bruk nummertastene og qwerty-rekka til å spille.

Post gjerne lenke til musikken du har laget i forumet under, så bruker vi dagen på å jamme.

Googles såkalte "søkemotor-skriblerier" pleier bare ligge ute på nettet et døgn, så i morgen er det tilbake til hverdagen. Teknologiganten tar forøvrig skribleriene sine alvorlig - tidligere i år søkte Google etter en person som skal være ansvarlig for "doodlingen" på heltid.

P.S. Hvis du leser denne artikkelen etter 23. mai 2012 er sannsynligheten stor for at synthen er borte.