Google Desktop Search - enkelt og genialt

Google-søkemotoren er nettets største og sannsynligvis kraftigste, og førstevalget for millioner av mennesker på søk etter informasjon på nettet hver eneste dag. Nylig presenterte selskapet sin nye søkemotor for informasjon på din egen PC, og vi har sett nærmere på løsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva mener du?

Har folk behov for bedre lokale søk? (Avsluttet)
Ja(79%) 235
Nei(14%) 42
Vet ikke(6%) 19
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Å finne dokumenter, bilder og epost som du har lagret på PCen, kan ofte være en stor utfordring. Joda, Windows XP har innebygd søkemotor og du kan også indeksere innholdet på harddisken, men dette kan være innviklet for uinnvidde.

"Alle" kjenner Google

Hva da om verdens kraftigste søkeverktøy for websider tok seg av oppgaven? Det er nettopp det som er tanken bak Googles nysatsning, kalt Desktop Search. I praksis er det de samme algoritmene som har gjort Google til den desidert mest brukte søkemotor på nettet, som danner grunnlaget for Google Desktop Search. Til og med grensesnittet er det samme - og alle søk skjer gjennom nettleseren din.

Nettopp dette kan vise seg å være et sjakktrekk fra giganten, siden gjenkjennelseseffekten er spontan.

Kraftig

Programmet indekserer dokumenter laget i Word, Excel og Powerpoint, i tillegg til tekstfiler og epostmeldinger fra Outlook og Outlook Express. Har du sanntidsklienten fra AOL installert, vil også lagrede meldinger fra denne bli indeksert. Nettsider som du har besøkt blir også indeksert, og kan hentes frem selv når du er off-line. Du kan selv bestemme hvilke filer og filtyper som skal indekseres, og hvilke som skal utelates.

Indeksen vår inneholder over 60.000 filer og eposter. Et søk på "Brann Bergen" gav 8 treff, og tok 1/100 sekund. Legg merke til at du kan sortere på dato eller referans, og at datatypene kan vises samlet eller hver for seg.
Indeksen vår inneholder over 60.000 filer og eposter. Et søk på "Brann Bergen" gav 8 treff, og tok 1/100 sekund. Legg merke til at du kan sortere på dato eller referans, og at datatypene kan vises samlet eller hver for seg. Vis merMens selve programmet kun opptar noen få hundre kilobytes av ledig harddiskplass, settes av rundt 500 MB til indeksen, i følge informasjon på desktop.google.com. Programmet starter automatisk sammen med Windows, og sørger for å oppdatere indeksene hver gang du forlater tastaturet. Første indeksering kan være en meget tidkrevende prosess, gjerne mange timer, avhengig av hvor mye informasjon det er snakk om.

Selve søkingen går særdeles kjapt, og resultatene kan for eksempel sorteres etter type. Innhold i eposter kan leses direkte i nettleseren, du trenger ikke en gang å ha startet Outlook/Outlook Express. Selvfølgelig får du også tilgang til Googles forskjellige nettsøk-funksjoner også. Dermed kan du gjøre alle søkene dine fra en og samme side.

Anbefales

Google Desktop Search foreligger foreløpig i betaversjon, men har fungert helt stabilt og greit den uken vi har rukket å bruke det. Det anbefales på det varmeste, spesielt dersom du bruker Microsoft-produkter. Du finner programmet her.

Det er ventet at MSN (Microsoft) vil lansere en tilsvarende løsning før jul, les mer om dette her.