Google Desktop i fullversjon

Googles søkeprogram for lokale filer er klart, og kommer nå med mange nye egenskaper. Blant annet søker det i flere filmformater og det har fått søkeboks i oppgavelinjen.

Google Desktop ble først lansert som testversjon (beta) i oktober 2004 og ble raskt en av de mest populære søkemotorene for lokale filer.

Nå er den ferdige versjonen lansert med mange nye egenskaper, og kan lastes ned fra Googles hjemmesider.

Les nyheten på ITavisen.

Mye nytt

Nytt i versjon 1.0 er at programmet nå søker gjennom innholdet PDF-filer, eposter i Netscape Mail og Thunderbird, og kan søke etter musikk, bilder og video - gjennom kommentarfelt, ID3-tagger og XIF-informasjon.

Det er også støtte for å søke gjennom historien og cachen til Netscape, Firefox og Mozilla, og den bruker som før hovednettleseren din til å gi deg resultatene i den klassiske Google-drakten.

Som om ikke det var nok, har Google gitt utviklere muligheten til å lage tilleggsmoduler til programmet. Dermed kan alle som vil lage en Google-søkemodul til sine egne filformater - eller vente på at andre gjør det for dem. Allerede finnes det søkemoduler for loggene til Trillian Pro og mIRC, til OpenOffice-formater og et par til.

Google Desktop i fullversjon


Mye informasjon i resultatlisten

Det eneste nye med måten resultatene blir presentert på er at du får med deg et minibilde av platecoveret når du søker etter musikk, minibilder av bilder du søkte etter, og et minibilde av nettsider som ligger i cachen til nettleseren din.

Når du søker på film eller musikk, får du også en hel del informasjon om filene som Google finner for deg. Det inkluderer filstørrelsen, bitraten, lengden på lydsporet og selvfølgelig også filnavnet - selv om hovedresultatet er navnet fra ID3-taggen (det samme som brukes i MP3-spilleren din).

Søk fra oppgavelinjen

Samtidig har Google bestemt seg for å inkludere en versjon av Google Deskbar i den nye versjonen, som lar deg søke fra oppgavelinjen. Denne blir dog ikke skrudd på automatisk, slik at du blir nødt til å høyreklikke på oppgavelinjen og finne fremt til Google Desktop-verktøylinjen på egenhånd.

Google Desktop i fullversjon


Bortsett fra denne lille ulempen, får Google Desktop dermed en etterlengtet egenskap som var på plass i MSN Desktop Search fra dag én.

Når den først er på plass kan du velge om du vil foreta et lokalt eller "globalt" søk, og resultatene dukker som tidligere opp i nettleseren din. Akkurat som før kan du like gjerne velge web-søk, ettersom du får lokale søk opp sammen med web-resultatene dine.

Fortsatt raskt og effektivt

De fleste søkene vi foretok oss i morgentimene i dag fungerte utmerket, og resultene kom kjapt og fint. Google Desktop bruker en rekke forskjellige triks for å finne frem til resultatene, og tar for eksempel også med banen til filen - som vil si at filer som ligger i Rammstein-mappen kommer med i søk etter "Rammstein" selv om de verken heter eller inneholder søkeordet.

Dessverre krever den ferdige Google Desktop-utgaven en ny indeksering av harddisken, som kan ta en god stund hvis du i likhet med vår testmaskin har i overkant av 300 GB med data.

Heldigvis gjøres dette i perioder der du ikke bruker maskinen, og det stopper så snart du begynner å bruke den igjen. Google anbefaler derfor fortsatt at du lar maskinen stå og indeksere etter at du har gått for dagen.

Google Desktop Search finner du her.