Google Chrome vokser, Microsoft IE taper. Trenden på verdensbasis har vært klar lenge. I Norge ser det enda lysere ut for Google. Foto: Statcounter.com
Google Chrome vokser, Microsoft IE taper. Trenden på verdensbasis har vært klar lenge. I Norge ser det enda lysere ut for Google. Foto: Statcounter.comVis mer

Google Chrome øker kraftig

Hvis utviklingen fortsetter er nettleseren større enn Firefox i Norge om tre-fire måneder, og kanskje størst av alle om ett år.

Ved å samle tall fra mer enn tre millioner nettsteder og til sammen 15 milliarder nettsider fra hele verden, har analyseselskapet Statcounter regnet seg fram til at nettleseren Chrome fra Google nå blir benyttet i mer enn 20% av tilfellene. Det er første gang Chrome passerer 20%-grensen på grafene til selskapet.

Den store taperen er Internet Explorer, som på tross av lanseringen av en sterkt forbedret versjon 9 av nettleseren, fortsetter å tape markedsandeler jevnt og trutt. I juni har Internet Explorer 43,12% markedsandel globalt, ned fra 43,87% i mai, ifølge selskapet.

Også Firefox har noe nedgang, men denne er langt svakere enn hva tilfellet er for Internet Explorer. For de andre nettleserne er forholdene stort sett stabile.

Øker mer i Norge

Ved å isolere trafikken til norske nettsteder som omfattes av analysene, ser vi at Chrome har en enda større markedsandel her, med 20,92%, opp et helt prosentpoeng fra mai. Det er bare knappe 3,5% bak Firefox, som sammen med Internet Explorer har vist en dalende tendens det siste året:

Kilde: StatCounter Global Stats - Browser Market Share

Snart Google-ledelse?

Fortsetter trenden slik den har gjort det siste året, ser fremtiden lys ut for Google Chrome. I løpet av fire måneder kan den ha passert Firefox, og om ett år kan den være Norges mest brukte nettleser, hvis man benytter Statcounter som kilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også analyser fra andre selskaper viser den samme tendensen; Chrome øker mest, mens Internet Explorer taper mest i de aller fleste markeder, men tallene varierer noe fra selskap til selskap.

Les også: Slik sletter du alle surfesporene