Google Buzz er lansert

Googles nye nettjeneste konkurrerer både med Twitter og Facebook.

Har du logget på Gmail i dag? Da har du sannsynligvis fått spørsmål om du vil prøve Google Buzz eller om du vil gå rett til innboksen din.

Google Buzz er Googles nye nettjeneste som gjør Gmail til en konkurrent både til Twitter, Facebook og Friendfeed. Her kan du dele informasjon med de som følger deg; enten i form av statusmeldinger, posting av bilder og lenker, samt automatisk import fra Flickr, Picasa og Twitter.

Les også: Secondbrain samler alt

Fokuset er at dette skal være enkelt. Under innbokslenken i venstre marg finner du Buzz-lenka, som åpner en nyhetsstrøm fra de du følger. For å gjøre oppstarten så smertefri som mulig, har Google valgt å gjøre det slik at du automatisk følger de du interagerer mest med i Gmail (begrenset til de som bruker Buzz, selvsagt).

Google får kritikk for at profilen din gjøres offentlig med en gang du tar i bruk Buzz. Riktignok får du opp en boks første gang du prøver å poste noe, der du må ta stilling til om du vil at profilen din skal være offentlig og om den offentlige profilen også skal vise hvem du følger, men dersom du ikke gjør noe med dette, vil hele verden kunne se hvilke personer du sender og mottar mest epost med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Og dette skrev du under på?

Som med Facebook kan man svare på andres oppdateringer og "like" det de andre poster. Buzz har også en rekke finesser, for eksempel muligheten til å plukke ut bilder fra en URL du vil dele, se YouTube-videoer direkte, få anbefalinger til hvem du bør følge etc.

Her ser du en demonstrasjonsvideo som forklarer konseptet bedre enn det vi klarer med ord:


For de som bruker Twitter til vanlig blir det foreløpig noe rotete. Man kan importere Twitter-meldingene til Buzz, men svarer man i Buzz, svarer man ikke på Twitter. I tillegg er det mange som følger de samme personene på Buzz og Twitter, og da blir det mye dobbeltinformasjon når samtalen pågår på to steder samtidig. Både innlegg og kommentarer vises som "uleste", og det er derfor ikke alltid at det er så mye spennende selv om du har uleste buzzmeldinger.

Kjekt er det imidlertid at du får epost dersom noen svarer på en "buzz", og du kan svare direkte i e-posten slik at svaret ditt automatisk postes i kommentarfeltet i buzz.

Hva tror du? Er Google Buzz kommet for å bli, eller blir det bare enda ett sted å poste statusoppdateringer? La gjerne høre fra deg i debatten under.