God jul med nytt e-postvirus

God jul med nytt e-postvirus

Navidad er en e-postorm som har spredt seg over store deler av verden. Vi viser deg hvordan du får bukt med viruset dersom du skulle være uheldig.

Publisert

W32.Navidad, som viruset egentlig heter, blir av antivirusprodusentene karakterisert som det verste viruset i omløp i verden i dag. Det ble oppdaget 3. november i år, og spres via e-post med teksten ”Re: hei” i emneboksen. E-posten har et vedlegg som heter ”Navidad.exe”. Åpner du dette vedlegget spres viruset til PCen din.

Farlig virus med humor?

Om du skulle være så uheldig å få viruset på maskinen din vil du få opp en feilmelding med den kryptiske beskjeden ”UI”. Deretter vil du se et lite ikon formet som et øye nederst til høyre i oppgavelinjen. Hvis du kan se dette øyet er installasjonen av viruset komplett. Under installasjonen forandrer viruset på en del informasjon i registeret i Windows.

Holder du musepekeren over ikonet vil du få opp beskjeden ”Lo estamos mirando”, som betyr ”Vi følger med på det”. Trykker du på ikonet, vil du få opp en dialogboks på skjermen, inneholdende en knapp. På denne knappen står det ”Nunca presionar este boton”, som betyr ”Trykk aldri på denne knappen”.

Hvis du allikevel trosser denne advarselen og trykker vil du få beskjeden ”Feliz navidad. Lamentablemente cayo en la tentacion y perdio su computadora”. Dette er en lite hyggelig melding som betyr ”God jul. Du har dessverre falt for fristelsen og tapt datamaskinen din”. Du vil etter dette ikke kunne kjøre noen EXE-filer, systemet vil bli meget ustabilt og det vil ikke gå å starte maskinen på nytt.

Du kan imidlertid lukke den første dialogboksen ved å trykke på krysset øverst til høyre, og vil da få beskjeden ”Buena elleccion”, som betyr ”Godt valg”. Viruset vil da la maskinen din være i fred. Helt til neste gang du trykker på ikonet i oppgavelinjen.

Vi har omtalt et annet julevirus i denne artikkelen, Kriz. Dette er et virus som kan haike med e-postormer. Om dette viruset klarer å få haik med Navidad kan du få en riktig artig PC-jul.

Enkelt å fjerne

PCen din kan heldigvis kureres ved hjelp av noen forholdsvis enkle grep. Symantec har publisert informasjon om hvordan du kan forandre registeret tilbake til opprinnelig form på denne nettsiden.

De har også lagt ut en kur for viruset her.

Hvis du følger instruksjonene Symantec har skrevet på disse to sidene, vil du ganske så problemfritt klare å fjerne viruset før det får gjort noen skade.

Bedre føre var…

Ellers vil vi minne om at det alltid er lurt å ha et aktivt og oppdatert antivirusprogram som filtrerer bort slike filer før du får en sjanse til å kjøre dem. Du bør også regelmessig ta en sikkerhetskopi av data du nødig vil miste.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer