Gnome 3.0 lansert

Kan dette blåse liv i Linux for skrivebordet?

 Foto: Gnome.org
Foto: Gnome.org Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det har skjedd og fortsatt skjer mye i Linux-leiren, er det få som tror at et Linux-basert operativsystem noen gang kommer til å bli like vanlig å finne på nye datamaskiner som Windows og MacOS.

Ikke en gang netbooks/minibærbare med Linux ble noen særlig stor suksess da de dukket opp for noen år siden, de fleste kundene foretrakk heller en gammel Windows (XP) i stedet for et flunkende nytt, spesialsydd Linux-system.

Likevel må vi medgi at vi synes den nye Gnome-versjonen ser meget lekker og lovende ut.

Nytt, forenklet brukergrensesnitt

Gnome er et såkalt skrivebordsmiljø, altså vinduene, fargene og ikonene du møter når du skrur på PC-en. Gnome er sammen med KDE de to mest vanlige skrivebordsmiljøene som finnes for Linux-baserte operativsystemer.

Miljøet har imidlertid ikke gjennomgått noen store endringer siden juni 2002, men nå skjer det altså endelig noe.

 Foto: Gnome.org
Foto: Gnome.org Vis mer


Apps i fokus

Gnome 3.0 er vesentlig redesignet siden forrige gang, og skal være langt mindre kompleks enn tidligere utgaver. Grensesnittet er blitt mye mer applikasjonsrettet, med store programikoner for oppgavene som brukeren benytter ofte. Det ser også nettbrett-vennlig ut.

Også konfigurasjon og søk skal være blant tingene som er blitt vesentlig forbedret.

Selv om versjon 3.0 er lansert, anbefales det ikke å installere det med mindre du vet hva du holder på med. Det er ventet at populære Linux-distribusjoner vil implementere den nye versjonen etterhvert, deriblant OpenSuse og Fedora.

Du finner masse mer informasjon, videoer og bilder på Gnome3.org.

Les også: Store endringer i neste Ubuntu