Glemt passordet? Her er løsningen

Har du glemt passordet for å logge deg inn i Windows? Dette programmet fikser biffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste av oss vil før eller siden oppleve å glemme et passord, minibankkoden eller en adgangskode. Der og da kan man oppleve å bli helt lammet, spesielt hvis man slett ikke har peiling på hvordan man skal komme seg ut av knipen.

Fullt så alvorlig behøver det ikke å være dersom du skulle glemme passordet for pålogging i Windows 2000/XP/Vista, og her forklarer vi hvordan du kan gå fram.

I Windows XP og Vista lagres påloggingspassordet i en binærfil kalt SAM. Den ligger vanligvis i \windows\system32\config\-mappen, som er en del av Windows-registeret. Å lese ut passord som er lagret her blir vanskeligere og vanskeligere for hver ny versjon av Windows, men det finnes verktøy som klarer det, mer om det senere i denne artikkelen.

Vi har vel alle opplevd dette, men spørsmålet blir ikke hyggeligere av den grunn.
Vi har vel alle opplevd dette, men spørsmålet blir ikke hyggeligere av den grunn. Vis mer


Sjekk dette først

Hvis du har vært så uheldig å glemme Windows-passordet ditt behøver ikke løsningen nødvendigvis å være særlig langt unna. Hvis du logger deg på som Administrator kan du nemlig fjerne eller endre passord på brukere uten å vite eksisterende passord. Hvis du har Windows XP Professional opprettet du eller den som installerte operativsystemet et administratorpassord under installasjonen. Har du kjøpt PCen med Windows XP ferdig installert, finner du sikkert passordet ved å lete i manualen eller ved å kontakte leverandøren.

Klassisk innloggingsboks i XP
Klassisk innloggingsboks i XP Vis mer


For å logge på som Administrator skal du trykke CTRL-ALT-DELETE-tastene når du får fram innloggingsskjermen. Da får du fram den klassiske innloggingsboksen, og kan taste både brukernavn (Administrator) og passord. Når du er innlogget skal du gå inn på kontrollpanelet, dobbelklikke Brukerkontoer, og går du inn på en konto får du mulighet til å endre/fjerne passord der.

Hvis PCen derimot er utstyrt med Windows XP Home skal du starte PCen i sikkermodus. Det gjør du ved å trykke på F8 på tastaturet rett før Windows begynner å laste. Trykk gjerne F8 flere ganger like etter at du har slått på PCen. Du vil da finne valget "Sikkermodus" i en oppstartsmeny. Når Windows er lastet vil du få muligheten til å logge deg inn som Administrator, passord er i de aller fleste tilfellene blankt, og deretter kan du følge samme prosedyre som over.

The hard way

Hvis ingen av forslagene over er tilgjengelige finnes det likevel håp. Men nå er vi over i fase der passord må knekkes, og med mindre du er meget god til å gjette trenger du programvare for å ta seg av jobben.

Et effektivt og gratis program som knekker Windows-passord er Ophcrack. Ved hjelp av avanserte tabeller bestående av tall, bokstaver og spesialtegn, kan Ophcrack sjekke usannsynlige mengder kombinasjoner på kort tid. Jo kortere og enklere passord som er brukt, jo raskere går det.

Løsningen krever at du først lager en oppstarts-CD med programmet på, og at PCen din kan starte fra CD. Det høres kanskje mer komplisert ut enn det er, vi har forklart framgangsmåten her.

Undertegnede skal skifte passord

Heldigvis fikser Ophcrack biffen.
Heldigvis fikser Ophcrack biffen. Vis mer


I vårt tilfelle fant programmet passordet til to XP-brukere på under ett minutt. Passordene var imidlertid veldig enkle, "bolla" og "karimi". Undertegnedes passord, som bestod av seks bokstaver og ett siffer, ble knekket etter 604 sekunder, altså temmelig nøyaktig 10 minutter. Det illustrerer hvor lite sikkert et passord bestående av sju tegn er, til tross for at det inneholder både bokstaver og tall.

Ophcrack finnes også i en versjon som kan kjøres direkte fra Windows. Begge versjoner er gratis. Du finner mer informasjon om løsningen og kan laste ned Ophcrack her.

Slik bruker du Ophcrack